Месецът на клавишите със Симфониета – Враца започва с прекрасен концерт

Месецът на клавишите със Симфониета – Враца започва с прекрасен концерт

Световни и български звезди на клавирното изкуство гостуват във Враца, където заедно със Симфониета – Враца ще направят поредица концерти. Първият е на 9-и февруари (петък) от 19:00 ч. в градската зала. В програмата на концерта са включени великолепни произведения, обединени под мотото „Темпераменти“.

Впечатляващ акцент в концерта ще бъде 125-годишнината от рождението на световноизвестният американски композитор и пианист Джордж Гершуин в изпълнение на неговия шедьовър „Рапсодия в синьо“, създадена през 1924 г.

Точно 100 години след премиерата на грандиозната, изключително обичана и известна по света творба, врачанската публика ще има радостта да се потопи в „пламенната фантазия“, както сам авторът я определя, в изпълнение на Симфониета – Враца със солист, блестящият румънски пианист Михай Унгуреан под диригентската палка на Иван Илиев.

„Рапсодия в синьо“ за пиано и оркестър (Rhapsody in blue), наричана и Рапсодия в стил блус) е поръчана на Гершуин през 1924 г. от Пол Уайтман и е замислена като своеобразен експеримент за създаване на нов музикален стил, съчетаващ класическа музика и джазови елементи.

В програмата на концерта са включени още произведенията К. Нилсен – Симфония №2 (премиера за Враца) и А. Маркес – Дансон №2.

Билети за концерта можете да намерите в билетен център „Гъбката“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук