На добър път, Торлак

На добър път, Торлак
Снимка: личен архив

Прекалено бързо от този свят и отиде едно от най-талантливите пера на Северозапада – писателят и журналист Стоян Николов – Торлака. Благодарение на него Северозападният диалект завинаги ще остане жив и ще присъства в съвременната литература, увековечен на страниците на неговите книги. Малко хора знаят, че именно Торлака даде името на нашия сайт – „Призни” (повече за значението можете да видите тук). Той беше човек с голямо сърце, който обичаше Северозапада, а Северозападът (и не само) обичаше него.

„Тоа край мое да е изтръбушен отсегде, мое да сме оскотели от беднотиа, ама си има неква магия, къде врача ората пак и пак. Душицата нги остава тука и ги чека да си дойдат, колко и да се слунят като глуи кучки по свето. Се ги тегли на навам и рано или късно се прибират. Понекогиж завинаги, понекогиж за месец, за недя, за день…”

Опелото му ще се състои в неделя 7-и август (неделя) от 12:00 ч. в старата църква в Монтана.

Пътят на Торлака:

Стоян Николов – Торлака е роден е на 3 октомври 1979 г. в Монтана. Завършва история във ВТУ „Св. Кирил и Методий” и културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски”, след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 г. досега има своя коментарна рубрика в сайта Биволъ”.

Дебютният „Северозападен романь” на Стоян Николов – Торлака излиза през есента на 2014 г. Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект , при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Романът разказва за живота в малко планинско селце, а основната сюжетна линия се върти около любовната история на Юбица и Свилко. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът към него далеч не е само от читатели от Северозапада.

През следващата 2015 г. Торлака издава продължение на романа – „Автономията????”. В него историята се развива, а на въображаемото село вече е дадено и име – Диви дол. Тук по-силни са аналогиите с обществено-политическата ситуация в България, а сарказмът е по-остър.

Трета част от Северозападната поредица е романът „Май ше ни бъде…” излиза през 2016 г. В него хуморът отново става по-ведър, и, според автора, това е „книга за надеждата”. Категоричен финал обаче няма. Торлака си оставя вратичка да продължи историята след време.

През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар”. Той е посветен на цар Ивайло и е в две части. Книга първа разказва историята на владетеля до момента, в който той заема търновския престол. Книга втора (излиза от печат през 2018 г.) пресъздава управлението на монарха, битките му с татари и ромеи.

„Херакъл от Диви дол” е четвърта книга от Северозападната поредица. В нея главен герой е Данчо Мининката Муфтечка – синът на Свилко и Юбица. Историята е базирана на легендите за Херакъл. На Данчо се налага да повтаря подвизите на древногръцкия герой, но в наши дни. Комичните предизвикателства го отвеждат от село Диви дол през Бургас, и гръцкия Хераклион, до дунавското село Остров, немския град Пасау и много други места.

През 2020 г. излиза романът „Хазарт” – съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост.

Сборникът „101 текста на Торлака за Биволъ” също излиза от печат в края на 2020 г. В него са включени статии на Стоян Николов-Торлака, писани за сайта „Биволъ” в периода 2015-2020 г. Поводът е 10-годишнината от създаването на медията. През 2020 г. е и външен автор на „Призни”.

„Разкази за маса” е деветата книга на автора и негов първи сборник с разкази. Тя излиза от печат през 2021 г. и е част от хумористичната Северозападната поредица. Действието се развива в измисленото село Диви дол, а в историите се появяват както някои от познатите от предишните четири книги герои, така и много нови.

През юни 2022 г. пък в Монтана се игра първата постановка по сценарий на Торлака „Варено жито” – комеиен спектакъл, който изобилства от Северозападен диалект, черен хумор и много нелепи ситуации.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.