Река Ботуня – едно тайно бижу на Северозапада, което да откриете

Река Ботуня – едно тайно бижу на Северозапада, което да откриете
Снимка: wikipedia.org

В България местата, на които красивата природа се среща с легенди и стара история са много повече от няколко. Има редица природни красоти, за които се носят чудни истории, които могат да запленят всеки пътешественик. В тази статия ще разкажем за едно от тези места в Северозапада, които си струва да посетите в топли дни – река Ботуня край Мездра. По протежението на реката има чудесни места за отдих, а самата история покрай някои от тях също ще ви заинтригува.

Река Ботуня преминава през областите Монтана (при Вършец и Бойчиновци) и област Враца (при Криводол). Именно при Вършец тя е най-красива и подходяща за туристически посещения. В района на Вършец има интересни вирове, които на места могат да достигнат до 5 м дълбочина и лятото местните хора често ходят там, за да се разхладят в горещите дни (под ВЕЦ „Ботуня”).

Мост

Друга интересна дестинация по реката може да бъде открита край село Стояново, местност Сопово. Специалното нещо, което можем да видим тук е железният мост, който е известен още от XIX в. и според местните хора дори е бил наричан с гръмкото име Чудото на Северозапада. Според историята на мястото на сегашния мост е имало дървен такъв, който редовно бил отнасян от придошлите и води. По време на посещението на цар Фердинанд в селото каляската му заседнала в реката заради поредно пропадане на моста. Тогавашният кмет организирал изтеглянето и с волски впряг, а за награда царят му пратил писмо за благодарност и го наградил с орден. А на местните хора се отблагодарява като наел италиански специалисти да проектират и изградят железния мост, който стои и до днес.

Местността е изключително живописна и ще ви остави без дъх. Тук са били снимани редица филми – както български, така  и чужди. Разбира се, природните красоти носят и своите предания и легенди – според тях в скалните образувания се криели самодиви, които спели своя зимен сън в тях.

Пещера

Последната интересна дестинация по поречието на реката, за която ще разкажем е пещера, която е позната с името Водната пещера (може да бъде срещната още като Голямата ниша). Пещерата е красива и в нея влиза естествена светлина през една дупка в тавана. Тя се намира до село Ботуня, което носи името на самата река.

Надяваме се, че сме ви подтикнали да откриете още едно прекрасно кътче на Северозапада.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини