Рори Милър представя кулинарната си книга „На око” във Враца

Рори Милър представя кулинарната си книга „На око” във Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца представя американския автор Рори Милър с кулинарната му книга „На око“. Срещата ще се проведе на 23-ти ноември (четвъртък) от 17:30 ч. в уютната обстановка на “Q bar”.

Авторът, който от години живее в България, е познат на българските зрители от телевизионно готварско риалити предаване.

Книгата е замислена като кулинарен пътеводител. Първоначалната идея на автора е да посети някои от отдалечените български села, където да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. Случва се много повече от това, защото Милър открива не само кулинарните тайни на тези непознати за мнозина места, но и много нови приятели. Рори идва да работи в България за първи път преди повече от 15 години, после заминава, но се връща отново – за постоянно.

Гостува в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи). Рецептите, които ще намерите в книгата, са разнообразни и свързани с традициите на българската кухня: кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб. Някои ще ви се сторят доста необичайни, но са също традиционни вкуснотии: например тикълник, шумотрак, трахана, клин, „Бял мъж“ и чукан лук.

Изданието „На око. Кулинарни приключения на село“ е цветно и богато илюстрирано, съдържа над 220 цветни снимки от фотографите Иво Недялков, Стефан Каменов и Асен Величков, както и закачливи илюстрации (и корица) от Кремена Ягодина. Дизайнът за книгата „На око. Кулинарни приключения на село“ е дело на Тодор Манолов, преводът от английски – на Даниела Константинова, а редактор е журналистът Милена Димитрова.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук