„Тъпан бие, хоро се вие“: традиции и обичаи през погледа на деца от цял свят

„Тъпан бие, хоро се вие“: традиции и обичаи през погледа на деца от цял свят

Дойде и това време от годината, в което ще можем да се заредим с положителна енергия от многобройните и живописни детски рисунки в познатата ни изложба на Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“. И тази година изложбата събра творби на деца от различни държави, които са изразили красотата на духа и традициите на своя народ в изкуството си.

Откриването ще се състои в 11 ч. на 31 май (петък). Гордеем се, че в Монтана ще имаме възможност да се докоснем до всички картини, защото конкурсът си остава едно от най-значимите и разпознаваеми събития в културния живот на града. Тази година в изложбата ще бъде видяно изкуството на близо 70 деца от цяла Европа, Азия и Северна Америка, които са класирани на челните три места или са част от списъка с творци, които ще получат поощрителна награда.

Рая Тоцева – 12 г., България

Събитието ще се проведе в експозиционна зала „Кутловица“- Монтана, като то е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, които също започват от утре. Събитието се провежда под патронажа на Министерството на културата.

Посетителите могат да присъстват и на церемонията по връчването на наградите на победителите. В I възрастова група това са Ема Апостолова (11 г.) от Горна Оряховица, Виктор Софиянски (9 г.) от Враца и Хале Тахироглу (10 г.) от гр. Касери – Турция. Във II възрастова група призът ще отпътува към Плевен при Магдалена Йосифова (13 г.) и Бетул Кара (12 г.) от гр. Трабзон – Турция.

Допълнително ще бъдат раздадени и награди за комплексно представяне на Арт школа „Колорит“ – Плевен; Частно средно училище „Увекинд“ и Ателие „Приложен фолклор“ към ЦПЛР – Център за изкуство, култура и образование „София“ от столицата, Студио по изобразително изкуство „Рениарт“ – Монтана, както и на школи от Вадодара – Индия, Суботица и Белград – Сърбия, Росейни и Клайпеда – Литва, Кайсери – Турция.

Ивон Тодорова – 11 г., България

Картините бяха оценени от жури, оглавено от проф. д-р Бисера Вълева, преподавател в катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и арт педагозите Емилия Върбанова от студио „Армеро“ – Враца, Таня Василева от IV ОУ „Иван Вазов“ и Петър Григоров от Обединена школа по изкуствата „Добри Христов“ към НЧ „Разум 1883“ – Монтана.

Тази година те трябваше да разгледат и оценят над 900 рисунки на деца от 13 държави, сред които Индия, Китай, Литва, Словения, САЩ, Тайланд, както и творби от цяла България.

През 2024 г. темата на конкурса бе „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“. Посетителите на изложбата ще видят, че в творбите на децата най-често срещаните образи са тези на кукерите и нестинарките. Сред българските празници, които най-много са вдъхновили младите творци, са Богоявление, Сирни заговезни, Тодоровден, Гергьовден и Баба Марта. В изложбата намират място и ритуалите, свързани с розобера, гроздобера, коледуването и лазаруването, които се оказват интересни за децата. Изобразен е и местен обичай от региона на ямболското село Кабиле, който децата са нарисували – Кьорава кобила.

Магдалена Йосифова – 13 г., България

Интересно е да наблюдаваме, че сред детските творби преобладават фигуралните композиции и портретите. Това, което е характерно за малките творци, е, че са използвани най-различни техники. Разбираемо е, че по-малките боравят с графичните – молив, цветен молив, пастели. Присъства и линогравюрата. Акварел, темпер и гваш са най-често срещаните живописни техники при децата от II възрастова група. Те са експериментирали и с керамика и пластика от глина.

Изложбата от конкурса ще остане в зала „Кутловица“ на бул. „Трети март“ 64 в Монтана до 17 юни (понеделник). След това наградените рисунки ще се зачислят към фонда на раздел „Детско изкуство“ на Художествена галерия „Кирил Петров“. Творбите на всички участници са споделени в страницата на конкурса в социалната мрежа Facebook.

Детският конкурс „Тъпан бие, хоро се вие“ се провежда от над 20 години, като първото му издание е през 2002 г., а от 2006 г. е международен. В него до момента са участвали деца от над 50 държави и от 5 континента. Творбите им изненадват с разнообразието от стилове, жанрове, техники и символика, което включват.

ДаниМира Гигова – 8 г., България

Признание за нивото на конкурса дава мобилната изложба с детски творби, награждавани през годините в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие“. Важна стъпка е и това, че Регионалният исторически музей – Монтана подготви и каталог, а изложбата вече гостува в Художествена галерия „Илия Бежков“ – Плевен.

Толкова се гордеем и радваме на възможността стотици деца да се включат в конкурс като този! Той придава особено значение на българския фолклор и кара и най-малките да се интересуват от обичаите и традициите ни. Картините на децата изразяват много повече емоция, която те често не могат да облекат в думи и това ни помага да надникнем в техните души и виждания за света.

Приканваме ви да посетите церемонията утре, защото така даваме гласност на събитията, които подкрепяме в града ни, помагаме на идеята да достигне до повече хора и сме част от едно събитие, което ще остави вечен спомен в детството на малките таланти. Ще се изненадате колко положително може да ви повлияят рисунките, както и емоцията, която ще видите в децата, когато биват оценени техните усилия.

 

По материала работи: Анжелика Иванова

 

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук