Монтана, изпълнена с музика и танци: в очакване на Дико-Илиевите празници

Монтана, изпълнена с музика и танци: в очакване на Дико-Илиевите празници
Брас бенд „Vivo Montana“. Снимка: Община Монтана

Има ли друга традиция, която ни обединява по-силно от българското хоро? Няма семейство, което да не посрещне новата година с Дунавското и празник, който да не премине под звуците на духовата музика, която ни носи това специално усещане. Като че ли някаква магия изпълва душите ни, когато чуем музиката и тялото ни поема в ритъма на танца.

С това вълнение в душата си спомняме и за една от най-ярките личности, прославила нашия край, а именно Дико Илиев. Човекът, който пише музиката за първото си хоро не къде да е, а на самия фронт по време на Първата световна война, а само няколко години след това обединява целия ни народ под звуците на Дунавското хоро. Именно в негова чест всяка година редица градове се изпълват с музика, танци, въодушевление и стотици хора, жадуващи за трепета от музиката.

И тази година, за 18-и пореден път, в Монтана ще се проведат Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“.

На 31 май ще бъде откриването на програмата и тон на празника ще даде Представителният гвардейски духов оркестър към Националната гвардейска част. Само няколко часа по-късно, в навечерието на откриването, ще имаме честта да чуем и Общински духов оркестър – Търговище. Публиката ще може да види и любимите си младежки оркестри с мажоретки от Троян и Велинград. Едно от новите попълнения, които жителите на Монтана могат да очакват, е стъпването на сцената на Градския духов оркестър от Бурса – Турция. В края на вечерта градът ще бъде озвучен от любимците на цял Северозапад, брас бенд „Vivo Montana“, които ще отбележат и своята 15-годишнина на сцена. 

В събота, на 2 юни, начало на програмата ще даде Духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“ – Враца. Професионалните оркестри ще са представени от Духов оркестър при Общински комплекс „Дворец на културата“ – Перник. Ще видим и две атрактивни формации – Младежки духов оркестър с мажоретен състав – Ботевград, и Представителен общински духов оркестър с мажоретен състав – Ловеч, които ще грабнат вниманието ни с различната си и увлекателна програма. Финалът ще бъде грандиозен и ще бъде поставен от Духов оркестър „Дико Илиев“ към читалище „Разум – 1883“ и Мажоретен състав към Общински младежки дом – Монтана.

Мажоретен състав към Общински младежки дом – Монтана. Снимка: Йоана Димитрова

Събитието се организира от Община Монтана и се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България.

Съвсем скоро, на 1 юни, и другите градове ще обявят програмата си, като сред тях са Общински духов оркестър – Плевен, Софийски духов оркестър към Дом на културата „Искър“ – София, Общински духов оркестър – Ботевград, както и дебютантите във фестивала Първи ученически гвардейски оркестър и Спортен клуб по мажоретни спортове „Еуфория“ към Средно училище „Иван Вазов“ – гр. Плевен и Оркестър „Mezzo Forte Soul Music“ от гр. Отопени – Румъния. 

духов оркестър
Kaдър от Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Снимка: Община Монтана

Радваме се, че традициите, които поддържат историята и културата ни се пазят и все повече хора се включват в тях. Именно с тях градовете се усещат по-живи от всякога и енергията на хората е празнична и вълнуваща. С нетърпение очакваме градът ни отново да се оживи от магията на музиката и танците.

По материала работи: Анжелика Иванова

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук