Учениците от ОШИ „Добри Христов“ с концерт „Пролетно равноденствие“

Учениците от ОШИ „Добри Христов“ с концерт „Пролетно равноденствие“

На 22-ри март (сряда) в НЧ „Разум 1883“ – Монтана се проведе концертът „Пролетно равноденствие“ по повод настъпването на най-ведрия сезон от годината. По време на събитието възпитаниците на ОШИ „Добри Христов“ очароваха публиката с вокалните си изпълнения и музикални интерпретации на китара, пиано и ксилофон.

В концерта участие взеха възпитаниците навсички преподаватели в Школата по изкуствата. Четири деца от класа по пиано на Нина Петрова се изявиха с впечатляващи умения на клавирния инструмент. Ивелина Ангелова изпълни „Танц на Анитра“ от Едвард Григ, а Рая Белчева представи „Кан Кан“ от Жак Офенбах. Сияна Буркхард и Теодора Георгиева омагьосаха публиката с две различни интерпретации на най-популярната българска ръченица.

Към техните изпълнения се присъедини и Виктория Митова от класа по пиано на Пенка Цветкова, която изсвири друг вариант на ръченица от композитора Парашкев Хаджиев. Ивайла Маринова представи на пиано „Пайдушко хоро“ от Светослав Обретанов.

В друг клас по пиано – този на Александра Ценкова, децата изучават произведения в много различни стилове и го доказаха на сцената пред многобройната публика. Нанси Колевапотопи всички в магията на пианото с„Shallow“ на Лейди Гага,а Любомира Любеновасе представи с „Алеманда“ на Йохан Себастиан Бах.

Учениците на преподавателя по ударни инструменти Румяна Борисова Ивана Калинова и Александър Илиев демонстрираха уменията си на ксилофон с изпълненияна произведенията „Музикален момент“ от Франц Шуберт и „Тико тико“ на Зекиня Де Абреу.

В програмата взеха участие малките певци от класовете по пеене на Емилия Тодорова, Цветана Илиева и Марианна Цолова. Момчил Цветанов се справи чудесно с тежката задача да изпълни песента„Черно и бяло“ на Георги Христов. Малката Симона Конова от класа по пеене на Марианна Цолова притаи дъха на публиката с нейната интерпретация на „Моята песен“.

Последната част от концерта беше запазена за рок. Там се включи Николай Младенов, също прохождащ малък певец, който излезе на сцената заедно с китариста Борис Димитров и преподавателя му Деян Лилков, с изпълнение на седемдесетарския блус “When a blind man cries”.

Мартин Василев от класа по китара на Деян Лилков изсвири класиката “Symphony Of Destruction” на американската траш метъл банда Megadeth, а Максим Марчев с преподавател Огнян Тодоров изпълни евъргрийна “Dazed and Confused” на великите Led Zeppelin. Инструменталът “Orion”, част от албума “Master of Puppets” на емблематичната за този жанр банда Metallica, вдигна на крака публиката след изпълнението на басиста Теодор Ганов с преподавател Огнян Тодоров, китариста Денислав Иванов от класа на Деян Лилков, както и самия Лилков.

„Пролетно равноденствие“ е част от поредицата значими събития през 2023 г., посветени на 140-ата годишнина на НЧ „Разум 1883“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук