Задава се фолклорният фестивал „Типченица пее“

Задава се фолклорният фестивал „Типченица пее“

На 2-ри септември (събота) в 12:30 ч. за 15-и път на площада в село Тиченица ще се проведе фолклорният фестивал „Типченица пее“.

Заявки за участие във фестивала са подали около 350 самодейци от 13 населени места, а началото му ще бъде поставено  в село Типченица. Гост-изпълнители на събитието ще бъдат народният певец Любомир Петров и гайдарят Стефан Янев, средношколският танцов състав към НЧ „Просвета – 1925“ – Мездра и музикантът Цветомир Дамянов.

Неговите основни цели са да популяризира българските фолклорни традиции и обичаи, да представи фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България и да даде възможност на самодейните колективи да получат обществено признание и да докажат че и днес фолклорът е неизменна съкровищница на морални ценности, съхранени от предците ни. Право на участие имат любителски групи и индивидуални изпълнители за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.

Тазгодишното издание на фестивала е с конкурсен характер. Участниците в него ще се съревновават в три раздела: „Хорове и певчески групи“, „Индивидуални изпълнители/дуети“ и „Танцови формации“ и в две възрастови категории до 15 г. и над 15 г. Техните сценични изяви ще бъдат оценени от 3-членно жури.

Всички участници във фестивала ще получат грамоти за обогатяване и съхранение на българския фолклор. В отделните раздели и възрастови категории ще бъдат присъдени I, II и III награда – плакет, статуетка и медал. Ще бъдат връчени и три специални парични награди.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук