Алботински скален манастир – интересна идея за туризъм в Северозапада

Алботински скален манастир – интересна идея за туризъм в Северозапада
Снимка: wikipedia.org

В тази статия ще ви разкажа за една забележителност в района на Видин, която е доста подценявана и непозната. Става дума за Алботински скален манастир. Той, както много други скални манастири у нас, е недействащ, но определено си струва да се посети. Името му идва от местността, в която се намира – Алботин. Тя е разположена между две села в Северозапада – Раброво и Градец. Самият манастир е в дефилето на река Тополовец.

Света обител е изсечена и изградена навремето в масив от варовикови скали на почти 30 м височина от северната страна на реката. Той е бил действащ към XIV в. В помощ на строителите са били няколко естествени пещерни образувания. Към тях са издълбани още помещения и са направени пристройки като фасади и стени. Самото място може да се стигне лесно и именно това е довело и до разрушаването на манастира.

Снимка: wikipedia.org

Манастирът има интересна вътрешност – църквата е била разположена в най-вътрешната част, като са спазени изискванията за нейната ориентация в посока изток. Следите от стенописите са доказателство за много активен живот в манастира. Интересен факт е, че има стара традиция на втория ден на Великден в подножието на манастира да се провеждат църковни събори.

Най-близкото място за настаняване е Видин, а до самата местност можете да стигнете с лек автомобил. В началото на пътя към манастира има чешма, която носи името Хайдук чешма.

Повече за легендата около това прекрасно и мистично място можете да прочетете в нашия материал „Една видинска тайна – подземният манастир в местността Алботин”.

Относно автора

Венелин Добрев


Още новини