Тихата софтуерна (р)еволюция на Враца и хората зад нея

Тихата софтуерна (р)еволюция на Враца и хората зад нея

„Работи тихо в тишината и нека успехът вдига шум.”

Много обичам тези думи и вероятно бихте се сетили, че кокошката е моето любимо животно. Защо? Защото само тя издава шум когато работата е свършена и е снесла яйце. Едва ли има интервю, в което да не се спомене, че един от шансовете за възраждане на Северозапада е именно IT сферата и дигиталните професии като цяло. Вече и малките деца знаят, че е перспективно да си програмист в България, а често политици се надпреварват да говорят как страната ни може да стане голям IT хъб. За София това вече е реалност, но извън столицата примерите за прогрес в областта не са чак толкова много. А Враца е именно един от тях.

През последните години усилията на малка група хора се увенчават с успех, а най-разпознаваемите лица определено са Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Те влязоха в публичното пространство със спечелването на конкурса „ПРОМЯНАТА” на фондация  Reach for change през 2014 г. През 2015 г. се ражда „Враца софтуер общество” (основано заедно с Илиян Димов), през което за пет години са преминали над 300 курсисти. Целта на академията е да обучат възможно най-много хора и да поставят основите на IT сферата в един от регионите с най-голяма безработица у нас.

Как изглеждат нещата през 2020 г.?

Компанията на Емилиян и Теодор има екип от 15 души и скоро беше посочена като една от най-добрите в България и Източна Европа според платформата „Клъч”. Фирмата носи името „Вола софтуер” и е разпознаваема на IT картата на България. Един от най-известните и клиенти е Световната банка. Освен тях, още четири IT компании са открили свои офиси във Враца. В края на миналата година се роди и споделеното работно място „Гнездото”.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини