12-окласник от Видин спечели 1-во място на международен биомедицински конгрес

12-окласник от Видин спечели 1-во място на международен биомедицински конгрес

12-окласникът Радослав Попов от ПМГ „Екзарх Антим I” – Видин спечели 1-во място на джуниър универсиада, която беше част от програмата на VI Международен биомедицински конгрес – София. За награда той получи 3D принтиран златен череп „Оскар”.

В съревнованието, което се проведе в три кръга и включваше решаването на разнообразни задачи по биология и химия участваха над 130 гимназисти от цялата страна, като Радослав достойно се справи със своята конкуренция.

Конгресът се периода 4-6 ноември (петък-неделя) и в него участие взеха както ученици от 11. и 12. клас от различни краища на страната, така и студенти и български и чуждестранни лекари.  Участниците в конгреса имаха възможността да присъстват на лекции, водени от международно признати лекари.

Бяха организирани и работилници на различни теми в областта на медицинските науки като онкология, реанимация, психиатрия, ендокринология, генетика и други. Всеки участник имаше право на избор коя от тях да посети – една в събота и една в неделя. В работилниците учениците имаха задачи с практическа насоченост благодарение на които те обогатиха знанията и уменията си. Част от лекциите се водиха на английски език поради присъствието на чуждестранни студенти.

Най-добре представилите се на Унивесиадата се включиха в обиколка из базата на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология към Медициснки университет – София, където гимназистите разглеждаха различни препарати и дори посетиха дисекционна зала, водени от преподавател на университета.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.