Четири прекрасни маршрута около пещерата Леденика

Четири прекрасни маршрута около пещерата Леденика
Снимка: wikipedia.org

Северозападът крие толкова много малко познати и известни планински маршрути. Днес ще ви представим четири, които се намират около намиращата се в близост до Враца пещера Леденика. Ето ги и тях:

  1. Познавателен маршрут „Враца– пещера Леденика”

Времето, което е нужно за преминаването на маршрута е 3 часа. Изходния пункт се намира до прохода Вратцата (на 1,5 км от Враца), а крайният – пещера Леденика. До началната точка се стига или пеша или с автомобил. Трудността на маршрута е средна, като най-подходящи сезони за преминаване на маршрута са пролетта, лятото и есента.

Той започва от прохода Вратцата, върви през борова гора и след 30 мин. стига до местността Кариерата. Мястото е подходящо за къмпинг и има извор. Следва стръмно изкачване покрай известните катерачни обекти – Голямата и Малката дупка. След  40 мин. пътеката ще ви отведе до извора Мечото кладенче, където има кът за отдих сред прохладна букова гора.  Следва най-стръмното изкачване от маршрута – до скалния венец Гарванец, откъдето ще можете да се насладите на приказни гледки към прохода Вратцата. Най-високата точка на маршрута представлява обширна поляна, на която е изградена беседка за отдих. Следва приятно и леко 30-минутно спускане към пещера Леденика. Можете да комбинирате маршрута с някои от кръговите пътеки, изградени в близост до пещерата.

  1. Познавателен маршрут „Каст и биологично разнообразие”

Времето, което е нужно за преминаването на маршрута е 1,5 часа. Изходния пункт се намира до амфитеатъра пред пещера Леденика (на 16 км от Враца).

С преминаването по трасето посетителите се запознават с повърхностниър карстови форми, характерната флора и фауна и връзката помежду им. На подходящи табла е поднесена информация за резерват „Врачански карст”, по чиято граница се преминава. По трасето са разположени места за отдих и обзорна кула с изглед към Дунавската равнина. Пътеката е особено подходящата за горещите летни дни, тъй като преминава изцяло през гора.

  1. Познавателен маршрут „Планинарство за начинаещи”

Времето, което е нужно за преминаването на маршрута е 2 часа. Изходния пункт се намира до хица „Леденика” (на 16 км от Враца), като това е кръгов маршрут. До началната точка се стига или пеша или с автомобил. Трудността на маршрута е средна, като най-подходящи сезони за преминаване на маршрута са пролетта, лятото и есента.

Той е изграден в местността Леденика и преминава през разнообразни терени – букова гора, открити пасища и карстови форми, скални венци и пещери. Посредата на пътекат има чешма и кът за отдих. Информационните табла ще ви дадат знания за приятно и безопасно пребиваване в планината – техника на ходене и организация на движението, екипировка, видове биваци, туристическа маркировка, начални познания по топография и метеорология, опасности в планината и оказване на първа помощ. Маршрутът е изпълнен с красиви гледки  и възможности за наблюдение на редки представители на флората и фауната. Пътеката минава в близост до пещерата Пасопин камък, от която извира подземен поток.

  1. Познавателен маршрут „Пещера Леденика – село Горно Оризово”

Времето, което е нужно за преминаването на маршрута е 5 часа. Изходния пункт се намира до туристически център „Пещера Леденика” (на 16 км от Враца), а крайният – в село Горно Оризово. До началната точка се стига или пеша или с автомобил. Трудността на маршрута е средна, като най-подходящи сезони за преминаване на маршрута са пролетта, лятото и есента.

Той преминава през разнообразни природни терени – от открити ливади до красиви вековни букови гори. По време на това планинско пътешествие ще можете да се запознаете с 10-те природни парка в България и да получите любопитни сведения за биологичното разнообразие и възмоностите за туризъм във всеки един ит тях. По трасето на пътеката са разположени кътове за отдих и туристически заслон в случай на лоши климатични условия в местността Барките. Пътеката минава и в непосредствена близост до една от най-дълбоките и трудните за проникване пещери в България – Барки 14.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини