450 самодейци от три региона на България се изявиха на фестивала „Змей Горянин” в село Зверино

450 самодейци от три региона на България се изявиха на фестивала „Змей Горянин” в село Зверино

Повече от 450 певци, танцьори и инструменталисти от три региона на България взеха участие в V Национален фолклорен фестивал „Змей Горянин”, който се проведе на 4-ти юни в мездренското село Зверино.

За разлика от предходните издания на фестивала, тазгодишнто нямаше конкурсен характер. При голям зрителски интерес на откритата сцена на обновения площад в центъра на селото се изявиха 26 читалищни, училищни и детски танцови състави, фолклорни клубове и школи, народни хорове и певчески групи, както и 10 индивидуални изпълнители от 14 населени места в областите Враца, Монтана и София.

Гост-изпълнителите на фестивала бяха популярният народен певец Илия Луков и ансамбъл „Мездра”, които заслужиха аплодисментите на публиката с вдъхновените си изпълнения на избрани песни и танци от своя репертоар.

Всички участници във фестивала получиха грамоти за отлично представяне и плакети за съхранение и популяризиране набългарския фолклор.

Патриотичен привкус на пограмата придаде историческата възстановка на посрещането от родолюбиви зверчани през бунтовната пролет на 186 г на Ботеви четници, водени от военния командир Никола Войновски.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини