Монтана и Видин отбелязват Деня на българските архиви с изложби

Монтана и Видин отбелязват Деня на българските архиви с изложби

Монтана

С изложба „130 години Монтана – град с традиции и приемственост” местният архив отбеляза ще отбележи 10-и октомври – Деня на българските архиви. Тя ще може да се бъде разгледана в централното фоайе в сградата на архива в Монтана.

В 13 табла ще бъдат събрани документи, снимки и свидетелства за икономическото и  културно развитие на града. Изложбата е отпечатана с финансовата подкрепа на проф. д-р Иван Гаврилов, почетен гражданин на Монтана.

Ключови предприятия са намерили място в изложбата, показани са снимки от 1959 г., когато  в един от цеховете на промкомбинат  МИР се открива и първия цех за акумулатори.  В експозицията  намират място и фотосвидетелства за  първата копка на язовир Огоста през 1965 г.

Държавен архив – Монтана е сред най-младите в страната,  създаден е през 1963 г. и вече разполага с над 3020 архивни фонда с обем  от над  2000 линейни метра документи от историята на цялата област Монтана.

Видин

С изложба „Учители – творци” и награждаване на дарители на Държавен архив – Видин ще бъде отбелязан 10-и октомври – Денят на българските архиви. По традиция видинските архивисти ще покажат част от документалното богатство, което институцията съхранява.

Тази година в изложбата са включени оригинални документи, снимки и творби на Димитър Попов, Руси Коджаманов, Иван Бърдаров, Христо Тричков, Георги Николов – композитори, диригенти, основатели на хорове и оркестри, на читалищни театри и самодейни състави, които са работили за повишаване на музикалната култура на деца и възрастни. Експозицията представя и творчеството на художниците Тихомир Коджаманов, Кръстьо Кръстев, Красимир Кръстев и Чавдар Петров, които са възпитавали естетическите чувства и възприятия на подрастващите. В изложбата са показани също ръкописи и публикации на писателката Цонка Славкова.

Препоръчваме на жителите и гостите на Монтана и Видин да посетят изложбите и да научат повече за историята на двата града.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук