Приключи конкурсът за най-хубава питка за Бъдни вечер в Монтана
Обявиха победителката в Конкурса за най-хубава питка за Бъдни вечер, който беше организиран от Историческия музей в Монтана. В състезанието се включиха 20 участнички, а жури оцени вкусовите качества и естетическия вид на украсата на питките.
Победителка е Симона Иванова, която със своето красиво и вкусно тестено изделие доказа, че семейните традиции все още са живи.
Хлябът е най-важната част от трапезата на Бъдни вечер. Орнаментите са символ на здраве, живот, плодородие, изобилие и начало на новата слънчева година. Някога питката се е замесвала с брашно, пресято през три сита, с мълчана вода, донесена от млада булка, придружена с много песни. Такава е традицията, която дори и да не успяваме да спазим напълно, поддържаме жива като задължително правим питка с паричка – за здраве, благоденствие и успехи през новата година.