Да си припомним филма „Резерват Северозапад” на Николай Фенерски

Да си припомним филма „Резерват Северозапад”  на Николай Фенерски

Много хора не биха повярвали ако им кажете, че има качествено българско кино. Е, именно тези хора не са се интересували достатъчно, за да видят какви бижута има съвременната българска кинематография. Някои от тях могат да бъдат видени само по фестивали, а други трудно могат да бъдат открити, освен ако за тях не се организира специална прожекция. В тази статия ще ви разкажем за един чудесен такъв филм – „Резерват Северозапад” на Никола Фенерски. Той е достъпен за гледане всички в YouTube и проследява една мила и носталгична гледна точка към Северозапада. Съветваме ви да отделите половин час от деня си, за да го изгледате.

Филмът е участвал на „София филм фест” през 2012 г. и се е радвал на голям успех. Още откриващите му думи са силни, а след като го изгледате, е възможно да усетите буца в гърлото – особено ако сте от този край. Може да преувеличавам, но това е лента, която ще ви покаже и лошото, и хубавото от този край. След като я изгледате ще ви се иска да обикаляте из врачанските села, да седнете да си говорите с някои местни чешити, да пиете по една домашна ракия и да ги слушате как говорят за живота. Защото този филм ви влиза под кожата и прави именно това.

Затова гледайте филма и идете го вижте тази година този пуст Северозапад. Запалете колата и минете през Враца, Монтана и Видин например. Открийте всичките му богатства – природни, исторически и х. Защото това е едно уникално място и би било срам за всички ни, ако го оставим да загине. Пътувайте, похарчете малко прекарайте уикенда там. Поканете и приятели да направят същото. Запознайте се с историята на региона, вижте какви инициативи се случват там в момента.

Имаме прекрасен шанс Северозападът да има своя модерен ренесанс. Единственото, което трябва да направим е да повярваме, че това може да се случи и да работим за него.

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук