Анелия Цветкова: Враца е място с дълбока история, съчетано с уникална природа и страхотни хора!

Анелия Цветкова: Враца е място с дълбока история, съчетано с уникална природа и страхотни хора!

Обичаме хората, които творят и правят изкуство. Вярваме, че те имат специално място и роля в това да правят света ни по-красив и добър. Именно с една такава личност ще ви срещнем днес. Анелия Цветкова живее във Враца и е собственик на онлайн арт магазин „Галерия”. Занимава се активно със стъклопис от почти 10 години. Смята, че приложното изкуство е нейната сила и отдава голяма част от живота си на него. Майка е на две прекрасни момичета и учител по професия.

Какво запали твоя интерес към изобразителното изкуство? Как започна всичко?

Възпитаник съм на варненското СУ „Отец Паисий”, а по-късно продължих образованието си в ШУ „Епископ Константин Преславски” специалност визуални изкуства – дизайн. Запалването към изкуството си го нося от ранна детска възраст, но самото рисувано стъкло е специфично и с него не съм се занимавала нито в училище, нито в университета – просто опитах за един семеен повод да измайсторя красив предмет за малката ми дъщеря и така започнах ден след ден да създавам нови и нови творби. Рисувам върху стъклена повърхност чаши, бутилки, лампи, стъкла за интериорни врати, часовници, картини, порцелан и метал.

Ти рисуваш върху стъкло. С какво се различава стъклописът от останалите видове изобразително изкуство?

Стъклописът е част от приложното изкуство. Техниката на рисуване е различна – предимно стилизираш обектите, които изобразяваш и не ги правиш „бъбриви”. Съвсем естествено е и боите, които се използват да са за керамика и стъкло. Това, което винаги ме е привличало, е да използваш творенията. Ето защо моите рисувани предмети са приложими в голяма част от ежедневието на хората и това ми носи удовлетворение.

Продаваш онлайн, но магазинът ти е локализиран във Враца. Защо избра да правиш бизнес там?

Да, моят магазин е в онлайн пространството, но все пак локацията е във Враца. Залагам на онлайн търговията основно като съвременен начин моите творби да достигнат до повече хора и да станат тяхно притежание. Доколкото за Враца, мога да кажа, че е моят роден град в който живея и творя, ето защо съвсем естествено е да предлагам продуктите си тук. Смятам, че във нашия град има много ценители на изкуството, което е окуражаващо.

Какви са предимствата и недостатъците на това да правиш бизнес в Северозапада?

Северозападът си има своите слаби и силни страни, но смея да твърдя, че хората тук се интересуват от изкуство и все по-често залагат на ръчната изработка. Това отчитам като положителна тенденция. Като недостатък определям  слабата покупателна способност на хората в региона, което определя свитият пазар. Надявам се ситуацията да се промени за в бъдеще.

С какво градът и регионът е специален за теб?

Както споменах по-горе, Враца е градът в който съм родена, тук съм отраснала, живея, отглеждам децата си, творя, тук са приятелите ми… Това са все специалните неща за мен. Смятам, че природата в региона е величествена, разполагаме с много културно-исторически и природни обекти, а Балканът ни придава особен чар и величие, което трудно се описва с думи.

Отправи една покана към нашите читатели да посетят Враца!

Враца е място с дълбока история, съчетано с уникална природа и страхотни хора, ако не вярвате – елате и се уверете сами, няма да се разочаровате!

Относно автора

Добри Иванов


Още новини