Aрт резиденция във видинско ще търси съвременен модел за жизнено село

Aрт резиденция във видинско ще търси съвременен модел за жизнено село

Творци от България и чужбина в продължения на три седмици ще търсят съвременен модел за жизнено села във Видинско. Международна арт резиденция ще събере 10 артисти от различни възраст и културни сфери, сред които визуални и дигитални изкуства, изпълнителски изкуства, занаяти, музика, литература, кино и др. На фокус ще се по-алтернативни, творчески и не до там конвенционални начини за вдъхване на живот в българското, и не само, село. 

Пет домакинства от село Делейна в продължение на 21 дни ще се превърнат в дом за творците, а техен офис ще е читалището на селото. „Избрахме селото заради интересните и запазени традиции и културно наследство, което си заслужава да бъде споделено. Освен това хората са по-отворени”, споделя Йоана Стоянова от екипа на Фабрика за идеи, организатор на събитието. 

Въпросът и темата, която арт резиденцията ще разглежда, са: Възможно ли е и как чрез средствата на културата можем да „мислим село в бъдеще време”?

Организаторите ще разчитат на смели, неизпробвани подходи, които да включват творческото въображение и средствата на изкуството като движещи сили за промяна. 

Участието в резиденцията ще бъде в екипи по двама или повече артисти – един български и един чуждестранен. Българският артист ще бъде на място в селото, докато чуждестранният ще допринася с опит и идеи дистанционно. Участниците от страната ще са отговорни за проучването и работата на терен, докато чуждестранните ще имат не толкова директно участие – те ще имат рефлексивна и концептуална роля. Двамата заедно ще работят съвместно по създаването на артистичен проект, който пресъздава спецификите на мястото и вдъхновението на артистите от общуването с местните хора под формата на аудио-визуален проект, документален филм, инсталация, намеса в средата, комикс с разказ с илюстрации или др. творба.

„Интерес има, споделяме информацията за резиденцията в наши и чужди платформи. Продължаваме да приемаме кандидати до 17-ти юли”, споделя още Йоана. Самата резиденция е триседмична, за периода 24 август – 13 септември 2020 г., като на 20-и юли ще бъдат избрани бъдещите резиденти. 

Всички 10 артисти ще получат хонорар за изследването и работата си в селото. Ще разполагат с бюджет за материали (до 200 лв. на човек), като използването на местни ресурси силно се поощрява. По време на резиденцията, артистите могат да разчитат на всякакъв вид съдействие от страна на кураторката Галина Димитрова-Димова и екипа на Фабрика за идеи.

Повече информация и формуляр за участние може да намерите в сайта на Фабрика за идеи.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.