Aрт резиденция във видинско ще търси съвременен модел за жизнено село

Aрт резиденция във видинско ще търси съвременен модел за жизнено село

Творци от българия и чужбина в продължения на три седмици ще търсят съвременен модел за жизнено села във Видинско. Международна артистична резиденция ще събере десет артисти от различни възраст и културни сфери, сред които визуални и дигитални изкуства, изпълнителски изкуства, занаяти, музика, литература, кино и др. На фокус ще се по-алтернативни, творчески и не дотам конвенционални начини за вдъхване на живот в българското, и не само, село. 

Пет домакинства от село Делейна (Видин) в продължение на 21 дни ще се превърнат в дом за творците, а техен офис ще е читалището на селото. “Избрахме селото заради интересните и запазени традиции и културно наследство, което си заслужава да бъде споделено. Освен това хората са по-отворени”, споделя Йоана Стоянова от екипа на Фабрика за идеи, организатор на събитието. 

Въпросът и темата, която арт резиденцията ще разглежда, са: Възможно ли е и как чрез средствата на културата можем да “мислим село в бъдеще време”? Организаторите ще разчитат на смели, неизпробвани подходи, които да включват творческото въображение и средствата на изкуството като движещи сили за промяна. 

Участието в резиденцията ще бъде в екипи по двама или повече артисти – един български и един чуждестранен. Българският артист ще бъде на място в селото, докато чуждестранният ще допринася с опит и идеи дистанционно. Участниците от страната ще са отговорни за проучването и работата на терен, докато чуждестранните ще имат не толкова директно участие – те ще имат рефлексивна и концептуална роля. Двамата заедно ще работят съвместно по създаването на артистичен проект, който пресъздава спецификите на мястото и вдъхновението на артистите от общуването с местните хора под формата на аудио-визуален проект, документален филм, инсталация, намеса в средата, комикс/ с разказ с илюстрации или др. творба.

”Интерес има, споделяме информацията за резиденцията в наши и чужди платформи. Продължаваме да приемаме кандидати до 17-ти юли”, споделя още Йоана. Самата резиденция е триседмична, за периода 24 август – 13 септември 2020, като на 20-ти юли ще бъдат избрани бъдещите резиденти. 

Всички 10 артисти ще получат хонорар за изследването и работата си в селото. Ще разполагат с бюджет за материали (до 200 лв./ човек), като използването на местни ресурси силно се поощрява. По време на резиденцията, артистите могат да разчитат на всякакъв вид съдействие от страна на кураторката Галина Димитрова-Димова и екипа на Фабрика за идеи.

Повече информация и формуляр за участние може да намерите в сайта на Фабрика за идеи.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини