Асен Босев – детския дух на Берковица

Асен Босев – детския дух на Берковица
Снимка: wikipedia.org

Асен Босев е роден в село Руска Бела, Врачанско на 22 ноември 1913 г. В началото учи в родното си село, а после завършва гимназия във Враца. Обучава се и в педагогическо училище в Берковица.

В периода 1932-36 г. учи в родния си край и печата първите си стихотворения. През 1937 г. отива да живее и учи в София. Завършва дипломация в Свободния университет, днес познат като УНСС, а след това завършва право в Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1942 г. В същото време работи като журналист във вестник „Заря”, сътрудник е на списание на „Росица” и вестник „Детски глас”, списание „Светулка“, „Детска радост“ и други. Асен Босев е един от основателите и редактор на вестник „Септемврийче” от 1945 до 1952 г.

От 1953 до 1955 г. става съветник по културните въпроси в българското посолство в Москва. От 1961 г. до 1965 г. той е и главен редактор на хумористичния вестник „Стършел”. Асен Босев инициира и създаването на Дом на литературата и изкуствата за деца и юноши в София и става първия му директор.

Той е един от създателите и първи председател на Българската секция на Международния съвет по детска книга към ЮНЕСКО. Автор е на текста на марша на димитровската пионерска организация „Септемврийче”.

Също така Асен Босев превежда от руски и разкази за деца на Лев Толстой, детски стихове от Корней Чуковски, Сергей Михалков, а също така и от Агния Барто. Негови собствени творби са преведени на руски, украински и други езици. През 1965 г. получава „Заслужил деятел на култура” и  „Народен деятел на културата”. През 1986 г. получава номинация за наградата „Ханс Кристиян Андерсен” и е включен в Андерсенов списък, като е член е и на Съюза на българските писатели. Умира през 1997 г. в София.

Асен Босев завинаги остава в историята на Северозапада като носителя на детския дух на региона.

Относно автора

Станислав Стоилов