„Аз, ваксинаторът” – една книга за изкуството на балканския тарикатлък

„Аз, ваксинаторът” – една книга за изкуството на балканския тарикатлък
Снимка: Йоана Димитрова

Последната книга на Стоян Николов – Торлака се казва „Аз, ваксинаторът” и беше официално представена на 1-ви ноември. По принцип само като чуя нещо, свързано с ваксини, започвам да получавам стомашен дискомфорт поради причини, коренящи се в тренда от предходните две години. Тая книга обаче е нещо съвсем различно и определено ще ми е трудно да ви я опиша без да издавам какво точно се случва в нея.

Но да започнем от самото начало – още от първата страница човек се потапя душата на Северозапада с типичния за региона говор и манталитет – и така е до края. Красотата на цялото произведение идва най-вече от замислената от главните герои шанаджийска схема да се правят пари на гръба на човешката тъпотия, което по всички параграфи е виртуозно изпълнение на мисията на балканеца – да намира дупките в системата.

Героите в книгата са едни доста чудати хора – всеки със своята история и всеки във своя си филм, който по едно време става общ такъв. За да добиете представа за какво иде реч, ето кои са героите:

Живко – поет-транжор, Зоран – безделник без нито един работен ден в живота си, Бай Димчо – клошар-интелектуалец, Деспина – дама, популярна в квартала с лекото си поведение, Дарина – претенциозна красавица и Трендо – съмнителен бизнесмен. Какво ли може да сътвори подобна задруга от нелепи образи? Измамна схема, разбира се! В разгара на ковид епидемията групичката решава да продава вълшебен елексир. А резултатът: абсурдни ситуации, поредица от неочаквани събития и много смях.

Амалгамата, която се завихря от гениалните идеи за това как може да се завърти една схема, че да се издрапа финансово в тоя живот, е изключително забавна. Четеш и ти капе мед на сърцето.

„Аз, ваксинаторът“ определено си заслужава да бъде прочетена. Незаменимото съчетание на мъдрост и простотийка са нещото, което показва майсторлъка на перото на автора.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук