Бъдещото поколение музиканти и танцьори: духови оркестри и мажоретни състави се изявиха във Вършец

Бъдещото поколение музиканти и танцьори: духови оркестри и мажоретни състави се изявиха във Вършец

Този уикенд в град Вършец бе изпълнен с мелодии и ритъм, защото се проведе XV Национален преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави „Димитър Пеев“ – 2024г.

Това събитие, възстановено през 2010 г. след близо 20-годишно прекъсване, става възможно благодарение на инициативата на маестро Димитър Пеев, г-жа Ани Ангелова – директор на Средно училище „Иван Вазов“ и подкрепата на Община Вършец.

От своето възраждане до днес Националният преглед не само съхранява и развива традициите на духовите оркестри, но и насърчава творческото развитие на учениците, занимаващи се с музикално и танцово изкуство. Събитието, което през 2017 г. бе преименувано на името на своя основател след неговата кончина, има за цел да популяризира и укрепи връзката на младото поколение с българската култура, като стимулира извънкласната дейност на училищата. То е единствено по рода си в България и от 2022 г. не се провежда със състезателен характер, а по-скоро като възможност за изява и сътрудничество.

В тазгодишното издание участват седем ученически духови оркестъра от Плевен, Априлци, София, Велико Търново, Берковица, Белоградчик и разбира се, Вършец.

В съботния следобед алеята с чинарите бе свидетел на едно вълнуващо дефиле на участниците в прегледа, което завърши пред НЧ „Христо Ботев – 1900“. Там в 17 ч. се състоя откриването на събитието.

Неделното утро продължи с още музикални изяви, като отново имаше дефилиране от парк „Св. Мина“ към НЧ „Христо Ботев – 1900“. Малко след 10 ч. започна концертната програма, която още веднъж развълнува публиката с красиви мелодии и изпълнения.

Финалът на двудневното събитие бе отбелязан с тържествено награждаване и закриване на прегледа. Това събитие не само донесе на града музика и емоции, но и същевременно подчерта важността на културното наследство и творческата изява.

Националният преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави през годините се превърна във важно събитие за град Вършец. Той не само поддържа традициите на миналото, но и отваря врати за творческия потенциал на бъдещите поколения музиканти и танцьори. Провеждането му всяка година е своеобразно продължение на усилията за запазване и развитие на българската музикална култура.


По материала работи: Натали Ангелова
Снимки: Даниела Лилова

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук