Български и румънски туристи ще опознават планините на Северозапада на електровелосипеди

Български и румънски туристи ще опознават планините на Северозапада на електровелосипеди

По проект „Съвместно приключение по планинските пътеки”, финансиран по програма Румъния – България и Европейския фонд за регионално развитие насърчават планинското колоездене с електровелосипеди.

Основната цел на проекта е да подпомогне устойчивото развитие на трансграничния туризъм в Румъния и България популяризира планинския район в окръг Мехединци и областите Монтана и Видин. Все повече туристи ще посетят тази уникална част от региона. Освен това използването на електроколелетата защитава природата и насърчава опазването и. Това съобщи председателят на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000, Монтана Георгия Димитрова.

Проектът се изпълнява от Агенция за регионално развитие и Бизнес център 2000 Монтана, Агенция за регионално развитие и бизнесцентър Видин и Румънска асоциация за електроника и софтуерна индустрия – Крайова. Той се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния на ЕС с 416 772 евро.

По него партньорите са закупили общо 150 електрически велосипеда от Полша, които през следващите 5 години ще се предоставят безплатно на туристи за колоездене по планински пътеки. Решилите да покоряват планината могат да ги заемат от къщи за гости и хижи в Западна Стара планина безплатно.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини