„Богатствата на Северозапада” – туристически маршрут за един прекрасен уикенд

„Богатствата на Северозапада” – туристически маршрут за един прекрасен уикенд

Рядко можем да похвалим институциите в правене на нещо адекватно и позитивно, но преди дни попаднахме на един много интересен туристически маршрут в сайта на Министерството на туризма. Той носи името „Богатствата на Северозапада” и съчетава в себе си обиколка на някои от най-интересните места в областните градове в Северозападна България. Хубавото на маршрута е, че съчетава разнообразни туристически обекти, дейности и атракции и може да бъде преминат както за един уикенд, така и за една седмица. Всичко зависи от вашето темпо и желание да прекарвате време в откриване на нови места. Разбира се, винаги можете да пропуснете дадена спирка, но така ще загубите част от чара на обиколката.

Нека видим и какво ни предлагат от институцията като идеи. Маршрутът ни започва във Видин, преминава през Белоградчик, Чипровци, Берковица, Вършец, Враца , Мездра, Оряхово и приключва в Плевен. Кратка справка в Google Maps показва, че това са малко над 6 часа шофиране с автомобил. В интерес на истината трябва да кажем, че хората от Министерството са се постарали и спирките наистина са интересни. Нека видим и някои от най-интригуващите от тях:

Средновековна крепост Баба Вида (Видин)

Първата спирка е повече от страхотен избор. Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония. Строежът на средновековния замък започва през втората половина на Х в., но по време на Второто българско царство (края на ХІІ-ХІV в.) се извършва и най-същественият градеж. Последният български цар преди падането на България под османско владичество Иван Срацимир (1355-1397 г.) е живял в крепостта. Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот.

Белоградчишката крепост и Белоградчишките скали (Белоградчик)

Паметник на културата от национално значение и една от най-запазените крепости в страната. Изградена е през ІІІ в. сл. н. е. от римляните за охрана на стратегически пътища, пресичащи района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, а по-късно и на Византийската империя. Крепостта е доизградена от българите и е една от последните български твърдини завладяна от турците. Използвана е от тях, като гарнизон и е преустроена за огнестрелно оръжие в периода 1805-1837 г.

Вижте подробни материали на сайта ни за мястото: Белоградчишките скали – едно от магичните природни чудеса на Северозапада”, „Две легенди за Белоградчишките скали” и „Историята на Белоградчишката крепост”.

Пещера Магурата

Пещерата се намира на 17 км от Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Тя е една от най-големите пещери в страната, като общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м. Състои се от главна галерия и три странични разклонения.

Катеринина къща (Чипровци)

Тя е представител на стария възрожденски архитектурен стил. В нея са поставени килимарски станове за демонстрация на прочутата килимарска техника. В двора на Катеринината къща посетителите могат да видят дървета и билки, от които майсторите добиват различни багрила, с които се правят красивите чипровски килими.

Етнографски музей „Кръстата казарма” (Видин), Джамията на Осман Пазвантоглу (Видин), Катедрален храм  “Св. вмчк Димитър Солунски” (Видин), Църквата “Св. Пантайлемон” (Видин), Мавзолей на „Екзарх Антим I” (Видин) Исторически музей – Белоградчик Исторически музей – Чипровци, Чипровски манастир, Етнографски музей – Берковица, Часовникова кула – Берковица, Исторически музей – Вършец, Исторически музей – Враца, Връх Околчица, пещера Леденика (подробен материал на сайта ни за мястото: „Леденика – една приказна пещера близо до Враца (видео)”), Археологически комплекс „Калето” (Мездра), Исторически музей и етнографска къща – Оряхово, Средновековната крепост „Камъка” (Оряхово), Черква “Свети Георги”  (Оряхово) и други.

Пълният маршрут можете да намерите на сайта на Министерството на туризма., откъдето са цитирани и всички описания в настоящата статие. Съветваме ви да не пропускате нито една от спирките, за да може напълно да се потопите в духа на Северозапада.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини