Честваме 91 години от рождението на Йордан Радичков с първо издание на национална литературна награда, изложба и нова книга

Честваме 91 години от рождението на Йордан Радичков с първо издание на национална литературна награда, изложба и нова книга
Снимка: Симон Варсано

На 24-ти октомври ще се навършат 91 години от рождението на българския автор Йордан Радичков. На връх рождения му ден ще бъдат връчени първите награди за сборници с къси разкази в дебютното издание на новия национален литеаратурен конкурс с името на автора.

Събитията по повод празника ще започнат на 23-ти октомври в Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, което довежда до написването на най-известния му пътепис „Неосветените дворове“.

Същата вечер ще бъде представен и най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“, който събира в себе си истории за автора Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят, и един от най-запомнящите се текстове на автора – „Спомени за коне“, дал име на сборника.

В него Радичков успява да побере всички герои, които населяват цялото му творчество и да обърне поглед към своето детство. Авторът за първи път задълбочено разказва тук за истинския случай, при който като дете онемява.

На следващия ден, 24-ти октомври, рождения ден на Йордан Радичков, за първи път ще бъдат връчени наградите от новата национална литературна награда „Йордан Радичков“.

Тя се присъжда за най-добри сборници с разкази, появили се през последните две години. Лауреатът, освен парична премия, ще получи и отличителния знак на конкурса – бронзова статуетка, изработена безвъзмездно от скулптора Емил Попов, който претворява една от най-известните рисунки на Радичков от сборника „Хора и свраки“. 

Журито – с председател Георги Господинов и участници проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силва Хачерян, ще определи най-добрите книги. В него тази година беше и проф. Вера Ганчева, която силно се вълнуваше и до последно беше въвлечена в работата по конкурса, но ни напусна през юни месец. 

Над 50 заглавия от български автори участват в новия национален литературен конкурс. Журито селектира 10 сборника за голямата награда. Имената на победителите ще станат ясни на 24-ти октомври по време на официална церемония по награждаването в Берковица.  В програмата са предвидени още литературен базар с номинираните книги и среща разговор „Непознатият Радичков“. За необикновената работа с писателя ще говорят проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев.

Номинирани автори и сборници за НЛН „Йордан Радичков“ 2020 г.

Антония Апостолова, „Потъване в мъртво море“, изд. „Жанет 45“

Велина Минкова, Бразилски храст“, изд. „Колибри“

Деян Енев, „Лала Боса“, изд. „Рива“

Зорница Гъркова, „Те никога не казват“, изд. „Фама“

Иван Сухиванов, „Хендрикс и още свобода‘, изд. „Либра Скорп“

Йорданка Белева, „Кедер“, изд. „Жанет 45“

Константин Петров, „Ловци на пеперуди“, изд. „Жанет 45“

Палми Ранчев, „Тази вечер нищо не е случайно“, изд. „Жанет 45“

Пламен Антов, „Голямо червено слънце, самотни електрически светлини“, изд. „Ерго“

Соня Тодорова, Незнайните образи хорски“, изд. „Колибри“

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини