Да отбележим Международния ден на птиците с “Urban birding”

Да отбележим Международния ден на птиците с “Urban birding”

Днес освен ден на шегата отбелязваме и Международния ден на птиците – тези пернати, които ни радват и могат да разнообразят дните ни в тези предизвикателни времена. Какъв по-добър повод да погледнем навън и да се включим в инициативата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)Urban birding (или наблюдение на птици в градски условия).

Какво е нужно, за да се включим? 

Основното е желание и малко повече търпение.  Може да го правите сами от прозореца, терасата или двора, ако имате такъв. Това е занимание, в което може да привлечете и децата си. И въобще не е нужно да сте опитни в определянето на птици. Може да използвате и този онлайн определител, за да се запознаете с някои от най-често срещаните градски пернати обитатели. А, ето ви и предизвикателство – да усвоите нови знания и да опознаете света около вас в дните на извънредно положение.

Предложението

Наблюдавайте птиците през прозореца, терасата, двора си, или там, където карате „изолацията”, без значение в коя  част на България. Повечето от птиците в населените места обикновено са познати или лесни за определяне!

Обещанието

Да прогоните скуката и да се забавлявате.

Орнитолозите (експерите, които изучават птиците ) от БДЗП ще ви помагат – ще може да получавате експертна помощ или съвет в определянето на птиците.

Да споделяте с други като вас наблюденията си.

В края на седмицата на FB @BSPBirds ще бъде споделено в колко селища в страната други хора са правили същото като вас, къде колко вида птици са наблюдавани, кои са по-късметлии с интересни видове.

Започнете като:

Най-напред влезете на smartbird.org или изтеглете мобилното приложение SmartBirds Pro от Google Play и сe регистрирате. Вижте как –  За десктоп и За Мобилен телефон.

Запишете в “SmartBirds Pro” кой вид птица виждате и, ако може – каква е бройката на птиците от всеки вид. Ако имате затруднения, преди да запишете наблюдението, може да пишете във FB на @BSPBirds, където ще има експерти „на линия”, които да ви помогнат в определянето по ваши снимки или само описание на птицата. 

Какво отбелязваме на 1-ви април?

1-ви април е определен за ден на птиците в далечната 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни. 

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини