Десислава Иванова: „БиблиоПоща” е пространство, където хората се обединяват в общи каузи и дейности

Десислава Иванова: „БиблиоПоща” е пространство, където хората се обединяват в общи каузи и дейности

Днес ви срещаме с една прекрасна дама, която е директор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин – Десислава Иванова. С нея ще си говорим за дейността на библиотеката и страхотното пространство за изкуство и култура „БиблиоПоща”, което се намира в библиотеката. Тя е родена и израснала във Видин. С изключение на студентските си години не е напускала града, макар че споделя, че със съпруга и са имали колебания да останат в София. За нейна радост той приема да се приберат във Видин, където да създадат семейство и да се реализират. В Библиотеката работи от 2004 г., първоначално като библиотекар в отдел „Чуждоезикова читалня”, а след това като методист и PR. От 2012 г., след спечелен конкурс е директор на Библиотеката.

Как се роди идеята за „БиблиоПоща” като пространство и от колко време функционира то?

„БиблиоПоща” функционира от месец април 2017 г. като Център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин в емблематична за града ни сграда, познатата на всички видинчани „Турска поща”. Разположена в централната част на Крайдунавския парк, тя е единствената запазена днес в България сграда на телеграфопощенска станция от времето на Танзимата (1839-1876 г.) в Османската империя и е паметник на културата с местно значение.

Замислен като допълнително пространство за провеждане на различни дейности и събития, изискващи повече, по-нестандартни и открити пространства, Центърът се превърна в споделено пространство за младежите от града, хора на изкуствата и бизнес организации, тъй като се предоставя подходяща среда за неформални срещи за обучение, дискусии, изложби и обмен на практики и опит.

Истинско предизвикателство бе за нас да оборудваме и обзаведем помещенията в стила на младото поколение. Искахме да създадем пространства и атмосфера, близки до домашните за неформални срещи, четене и развлечения, но и да разполага с всичко необходимо за работа, обучения и презентации. Проведохме много разговори, срещи, търсихме тяхното мнение и представи за това в каква обстановка биха искали да четат, учат и общуват, чувствайки се свободни и самостоятелни. Постарахме се да създадем обстановка, където всеки да намери и направи нещо за себе си, а не толкова да предложим готови дейности. Целта ни е, когато влязат, посетителите да намерят едно пространство където да могат да развиват въображението си, да запълват свободното си време и да се срещат с приятели и познати.

С течение на времето облагородихме и откритите пространства пред сградата в Крайдунавския парк – място, което освен че посещаваме за отмора и срещи с приятели, е и място, в което е съсредоточена голяма част от културно-историческото наследство на Видин.

Акцентът тук не е типичната и припозната работа на библиотеката, а въвличането на доброволци, младежи и възрастни, работещи хора, на местната общност в една дейност, която да обединява една не малка група хора в облагородяване и подобряване на част от градската среда и да я превърне едновременно в място за отдих, срещи, но и информативно и образователно пространство, в което и граждани, и гости на града могат да се запознаят с част от историята, културата и природните дадености на Видин и областта.

Как се приема идеята за подобен тип културно пространство и как се разви то през годините?

Радваме се да кажем, че идеята бе посрещната с огромен ентусиазъм от всички съграждани и с времето все повече се възползват от пространството и условията, които предлага „БиблиоПоща”. През годините в сградата са били експонирани изложби на различни тематика (както картини, така и снимки), провеждали са се открити уроци и презентации, организирали са се срещи с автори.

През лятото на 2019 г. в „БиблиоПоща” се проведоха част от занятията в работилниците „Акт кино”, „Кино” и „Документално кино” от младежкия фестивал “The Bridge”, а в началото на 2020 г. там се състоя награждаването на победителите в конкурса за видеоклип на тема „Видин през моите очи” и се проведоха поредица събития под надслов „Вечер на киното и игрите”, организирани от клуба по речи и дебати “FLHS Yordan Radichkov’s best team” към Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков” Видин. Миналото лято в пространството пред „БиблиоПоща” и на откритата сцена се проведоха част от клубните форми за работа с деца на Библиотеката, съгласно всички изисквания в условията на противоепидемична обстановка. В „БиблиоПоща” са се провеждали редица обучения, а в момента там репетират актьорите по проект „Приказки за малки и големи”.

Наистина ще ни е трудно да изредим всички събития и инициативи, които са станали част от нарастващото портфолио на Центъра за обучение, изкуство и култура. Радваме се, че все повече хора се обръщат към нас с творчески идеи и че по този начин осмислят мисията на „БиблиоПоща”.

Прави впечатление, че съвременните библиотеки вече имат по-широка функция на културни центрове. Как виждате своята роля като културна институция в Северозапада?

От място само за книги, библиотеките се превърнаха и в място за хора. Споделени пространства, културни центрове, цетрове за обучение и самообразование, места за социализация, където хората се срещат с книги, информация, технологии, а тяхното съдържание, сюжет и възможности пораждат идеи и решения. Изобщо, Библиотеката вече може да предложи отлични места и условия за учене, работа, срещи за провеждане на изложби и събития.

Това е и мястото, където хората могат да бъдат социално ангажирани и въвлечени в създаване на нещо от самите тях. Тоест библиотеките успяват да създадат общности, да обединяват хора в общи каузи и дейности.

Защото знаем, че ако им бъде предоставена възможност, хората от общността искат да бъдат чути, да участват в активно в обществения живот на населеното място и привличани в дейности за подобряване условията и средата на живот и развитие в родното място.

Какви интересни активности планувате през следващите месеци за гражданите и гостите на града?

Изправени пред настоящето предизвикателство, наш основен приоритет е да запазим доверието в нашите читатели и съграждани, като покажем за пореден път колко адаптивни и инициативни можем да бъдем. Да останем в жива връзка с потребителите си, като изцяло променим начина на работа и въведем изцяло ново библиотечно-информационно обслужване. Заради наложените мерки преустановиха в голяма степен физическия достъп до библиотеките, което за нас означаваше забрана за заемане на книги и преустановяване на всички културни събития.

През идните месеци ще се стараем да въвеждаме нови услуги, да надградим действащи такива, за да останем свързани с читателите,  използвайки разнообразните си дигитални канали. Ще допълваме и обновяваме онлайн съдържанието си в интернет.

Ще разработваме видеа и инструкции за използване на интернет каталозите и формите за онлайн общуване в сайтовете –  „Попитай библиотекаря”, „Презапиши книга” и други подобни, както и нови онлайн рубрики, презентации и дигитални изложби.

Справочно-библиографската дейност продължава в дистанционна форма. В помощ на ученици, студенти, преподаватели и специалисти в различни сфери на дейност ще предоставяме информацията в дигитален формат. Процедурата е съвсем лесна, бърза и удобна за потребителите. Те отправят запитването си по емейл, телефон или формите за онлайн комуникация. В зависимост от темата, запитването се пренасочва към съответния отдел и в съвсем кратки срокове се връща на email със сканираната информация, с която библиотеката разполага.

За най-малките, чрез страницата ни в социалната мрежа, предоставяме забавно и полезно съдържание, представяния на живо, чрез платформата „Zoom” в различни учебни заведения

Що се касае до културно-масовите събития, чрез онлайн срещи с автори и онлайн представяния, четене на детски приказки, викторини и изложби, те ще са достъпни не само за една група потребители, а от тях могат да се  възползват всички, и то от всяка точка и в удобно за тях време.

Споделете с нас книга, която задължително трябва да прочетем и защо точно тя?

Трудно ще се спра само на една книга – все пак работим в библиотека. Мисля, че подходящата книга за всеки човек зависи много от етапа в живота си, в който се намира. С колегите често се шегуваме, че няма такова нещо като „задължителна книга”, но за мен част от книгите, които заслужават внимание, са: „Пътуване към себе си” от Блага Димитрова, „Годината, в която казвах „Да” от Шонда Раймс, „Сияйна зора” от Джек Лондон… Разбира се, разказите на О. Хенри, всичко от руските класици, Джейн Остин, сестрите Бронте, биографиите на Анри Троая и още много, много други.

Опишете ни Видин на своите мечти.

Мисля, че живеем в един прекрасен и уютен град. Ако сте чели романите на Мамен Санчес, ще Ви направи впечатление, че авторката описва рая като „малък град”. Разбира се,  няма нищо идеално и със сигурност с малко повече работа нашият град би могъл да се превърне в още по-добро място за живеене, но с моите колеги сме категорични, че харесваме града такъв, какъвто е.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини