Децата откриват магията на иконописта с Татяна Николова

Децата откриват магията на иконописта с Татяна Николова

Спомням си много ясно как в пети клас направих първата си икона под ръководството на Татяна Николова по време на една лятна работилница и не можех да повярвам колко добре се е получила. От тогава са минали почти 10 години, а тя продължава да предава на нови ученици същата тази магия, която заплени и мен.

Началото на една страст

Татяна Николова не винаги се е занимавала с иконопис. Дори не си е мечтаела да прекарва времето си в правене на християнски православни икони. Когато е студентка в специалност „Педагогика на изобразителното изкуство” в Югозападен университет „Неофит Рилски” това се променя, макар правенето на икони да не е любов от пръв поглед.

С усмивка си припомня първата си среща с иконописта: „Между втората и третата година, когато бях студентка в един асансьор един живописец ми каза: „Ще правим безплатен курс иконопис. Искаш ли да дойдеш?” Отговорих му: „Вие нормални ли сте? Аз съм модерна, какво ще се занимавам с тия икони” и отказах. Мина време и реших, че мога да уплътня времето си и да рисувам икони. Да се развивам някак. Учителят ни беше много млад и модерен и всички бяхме колеги. Два семестъра ходих на иконопис, а след това започнах сама вкъщи.” Именно по подобие на този курс организира работилниците в Монтана, като ги адаптира за деца.

Първата икона, която завършва изобразява Богородица с младенеца и подарява на сестра си. От тогава е нарисувала много икони, някой е подарявала, други е продавала. Имало е момент, в който се е опитвала да води статистика за броя им, но отдавна е престанала. Най-голямата икона, която е излязла изпод ръцете и, е житие на Св. Георги, която е отнела и най-много време за изработка. Досега е завършвала само една такава, като в момента изработва втора.

Първата школа по иконопис за деца в Монтана

Идеята за работилница по иконопис хрумва на Татяна Николова преди 10 години и тя решава да я реализира. От Природо-математическата гимназия, в която тогава работи, откликват на молбата и като и разрешават да използва една от класните стаи в извънучебно време, за да провежда заниманията с учениците.

Малко на шега заниманията започват и до края на учебната година първите ентусиасти виждат резултата от усилената работа. Преподавателката донася материалите от вкъщи и с много хъс успява да запали децата по това изкуство. Първите икони са малки по размери, но това не притеснява учениците, защото за сметка на това по качество наподобяват тези, които са гордо окачени в църквите и манастирите.

Следващи работилници

В началото на следващата учебна година започва проектът „УСПЕХ“ в училището и по него Татяна Николова сформира клуб по иконопис и приложно изкуство. Броят на учениците, които решават да се включат е по-голям от предишната година и освен с иконопис се занимават с други сфери на изкуството – изработват бижута, правят капани за сънища и рисуват върху текстил. Размерът на дъските, върху които децата изобразяват различни светци расте, а качеството остава на висота.

Клубът просъществува общо 5 години в гимназията като за това време учениците успяват да завършат повече от 50 икони. Три пъти организират благотворителен базар с коледни картички в училището, подреждат изложба с готови икони в сградата на Областна администрация – Монтана, а през 2015 г, дори изпращат две икони – Богородица с младенеца и Св. Седмочисленици, които заедно са направили в Антарктида за параклиса, в българската база на остров Ливингстън.

Освен в математическата гимназия в града, Татяна Николова учи деца на иконопис по време на летни работилници, където в продължение на 10 дни децата създават своите икони. Първата такава работилница е през 2012 г. и се помещава в ателието на Студио „Ренарт“. Следват още четири такива работилници в същото студио, разпръснати във времето. В „Рениарт“ преподавателката води и различни работилници по приложно изкуство.

Две години води подобни летни работилници в собствено малко ателие, а тази година магията се случва в Детски образователен център „Слънце“.

Иконопис 2020

Последната до този момент възможност за деца от Монтана да се докоснат до процеса на създаване на икони беше между 17-и и 28-и август. Учениците вече избраха светците, които искат да изографисат и започнаха работа по копието на хартия. През първата седмица заниманията включват и подготовката на дъските за самите икони, която представлявапоставяне на грунд, шкурене, сваляне на образа под индиго и полагане на варак (златото на иконата). Втората седмица започва рисуването върху дъската, а в последния ден децата ще държат в ръцете си готовите икони. Освен че ще рисуват и ще подготвят своите икони участниците в работилницата ще имат възможността да хапват и различни плодове, които Татяна Николова лично е набрала от собствената си градина.

Правенето на икони с Татяна Николова не е скучно занимание, което се извършва в пълна тишина. Дори напротив, разговорите се приветстват, смехът още повече, а ако все пак се случи да е тихо, на помощ идва музиката от радиото, която допринася за творческия процес и настроението. И докато всяка година преподавателката си мисли, че няма да има следващ курс по иконопис, всяка следваща година желаещите за него са повече, а ние се надяваме 2020 г. да не е последната, в която деца от Монтана ще създадат икони под зоркия поглед на любимата ръководителка.

Относно автора

Ива Е. Иванова

Студентка в специалност "Журналистика" на СУ "Св. Климент Охридски", която обича родния си край и иска да помогне на другите да видят магията, която носят със себе си жителите на Северозапада.


Още новини