Дискусия и представяне на книга за дейността на Ангелина Бонева по повод 170 години от рождението и

Дискусия и представяне на книга за дейността на Ангелина Бонева по повод 170 години от рождението и

В Регионалният исторически музей – Монтана на 21-ви септември (сряда) от 11:00 ч. се организира кръгла маса, посветена на живота и дейността на Ангелина Бонева, по повод 170 години от рождението и.

В дискусията ще участва Ангелина Бонева – правнучката на родената в село Трифоново през 1852 г. Ангелина Бонева. Тя завършва сестринство и акушерство в Цариград, а в Солун – педагогика. Била е четник в Руско-Турската война. През Илинденско-Преображенското въстание е байрактар и воевода, на фронтовете през Балканските войни и Първата световна война е милосърдна сестра. Покрай участието и в борбата за национално освобождение и обединение се е познавала с Левски, Ботев, Бенковски, Раковски и Стамболов. Тя строи и открива училища, библиотеки, здравни центрове. Лекува успешно хора от тиф, полиомиелит, рахит, дизентерия, малария и други заболявания.

На събитието ще бъде представен „Сборникъ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 г. до днес”, издаден от нейната правнучка. Книгата може да се бъде намерена в Историческия музей в Монтана.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини