Дискусия за културното наследство се проведе във Видин

Дискусия за културното наследство се проведе във Видин

Регионалният пресклуб на БТА във Видин бе домакин на конференция „Културното наследство на България и Европа – настояще и бъдеще”. Форумът е част от инициативата „Български гласове за Европа”, подкрепена от Европейския парламент.

На събитието присъства заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Участие в него взеха също областният управител Любен Иванов, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник-кметът на община Белоградчик Росен Младенов, археолозите проф. Николай Овчаров и доц. Здравко Димитров, представители на културни и образователни институции и др.

С видеоконферентна връзка от Брюксел се включиха българските евродепутати Ева Майдел и Андрей Слабаков, както и генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. Във форума участва и арх. Ангел Недялков, който е ръководител на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект културен център „Жул Паскин”.

Борислава Борисова приветства инициативата за провеждане на тази дискусия. Тя изрази удовлетворението си от факта, че конференцията се провежда точно в нашия град – последната средновековна столица на България, известен с богатата си история и забележителни културно-исторически паметници. Заместник-кметът подчерта, че община Видин е отворена към нови идеи и сътрудничество.

Арх. Недялков изрази мнението си, че съхранението на културно-историческото наследства трябва да е и европейски, и национален, и регионален ангажимент. За да има какво да покажем на туристите, трябва да възстановим своите паметници, както в момента във Видин се реставрира Синагогата по проект на общината.

По време на дискусията беше обърнато внимание върху ролята на дигитализацията и новите технологии за представяне на културното наследство по атрактивен начин. Обсъдена беше и ролята на археологическите разкопки в античните римски градове Бонония и Рациария. Проф. Николай Овчаров и доц. Здравко Димитров бяха категорични, че е необходимо и през следващите няколко години да продължи работата по разкриването, реставрацията и социализацията на двата обекта.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.