Дни на планинарското, приключенско и екстремно кино предстоят в Мездра

Дни на планинарското, приключенско и екстремно кино предстоят в Мездра

За поредна година в периода 12-14 май 2022 г. в Мездра ще се проведе Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест”. В нея ще бъдат представени избрани филми от афиша на International Mountain Film Festival „Bansko Film Fest”. Входът за зрители е свободен, а прожекциите са от 20:30 ч. на пл. „България”.

Програмата на тазгодишната кинопанорама включва девет планинарски, екстремни и приключенски късометражни ленти, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от седем държави – Австралия, Австрия, Белгия, България, Италия, Полша и Нова Зеландия. Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, ските, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откривателството на труднодостъпни точки на планетата. В продължение на три киновечери зрителите ще имат възможност да „пътуват” до Антарктида, Доломитите, Индия, Патагония, Пакистан, Хималаите и други интересни места по целия свят.

Програма на Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест – Мездра 2022:

12-и май 2022 г., четвъртък

  • 20:30 ч. – Откриване на кинопанорамата,
  • 20:40-21:30 ч. –„Традиционният алпинизъм – oпитът не може да бъде наследен (Италия, 2021 г., Симон Меснер, 50 мин.)

Симон Меснер обикаля 8125-метровия Нанга Парбат с баща си Райнхолд Меснер и приятелката си Анна като част от малка експедиция до Пакистан. В този контекст Симон говори за първите опити за изкачване на осемхилядника Нанга Парбат и за големите трагедии през 30-те години на миналия век. Той си спомня съдбоносната експедиция през 1970 г., когато чичо му Гюнтер губи живота си на спускането над Диамир Фланк, а баща му Райнхолд едва оцелява. Това е пътуване, което се помни. Малката експедиция в крайна сметка посещава отдалечената долина Гешот. Тук хората живеят при най-скромни условия по все още самодостатъчен начин. Това е свят, който ние, европейците, вече не можем да си представим. Тук, на запад от Нанга Парбат, баща и син се опитват да изкачат върха Гешот, който все още не е изкачен, преди Симон да потегли към Каракорум, за да реализира друг проект заедно с партньора си по катерене Мартин Зайберер.

Филмът е представен от Симон Меснер на Международния кинофестивал на планинарското кино „Банско филм фест 2021“.

  • 21:30-22:30 ч. – „К2: Невъзможното изкачване(Австрия/Полша, 2020 г., Славомир Батура, 60 мин.)

K2, „дивата планина”, се намира в митично място в сърцата на катерачите по целия свят – един от четирима алпинисти не се връщат от нея. На 22 юли 2018 г. полският ски алпинист Анджей Баргиел прави „невъзможното спускане” от върха. Той го прави сам, без допълнителен кислород. Този документален филм изследва човека зад постижението и обстоятелствата, на които е бил подложен до края. Неговият сплотен екип (включително по-малкият му брат) преодолява лошото време, непознатите терени и се подготвя за животозастрашаващи спасителни мисии. През цялото време филмът изследва психологията и мисленето на младия поляк; питайки се как момче от работническата класа – един от 11-те братя и сестри, успява да стане „Приключенец на годината” на National Geographic за 2018 г. и определящ спортист за своето поколение? Здрав и иновативен, Анджей създава нови приложения на технологии за завършване на маршрути, за които само се мечтае в алпинистката Зала на славата, пресичайки ръбове, 1000-метрови скали и 75-градусови склонове в соло ски спускане. Този истински филм предлага разказ за един от най-желаните „първенци” в алпинизма и разглежда уникалния човек, който го е постигнал.

Филмът е отличен с Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.

13-и май 2022 г., петък

  • 20:30-21:04 ч. – „Записки от стената(Белгия, 2017 г., Сийбе Ване и Гийьом Лион, 34 мин.)

19 дни на 1200-метрова вертикална стена в Торес дел Пен, Патагония. Искрена и дълбока история за едно изкачване, наситено с тежки метеорологични условия, технично изкачване и музика на живо.

  • 21:04-21:20 ч. – “Line reLOVEution” (Италия, Aлесандро д’ Емилия, 2015 г., 15 мин.)

Преди стотина години, по времето на Първата световна война, по тези места са гърмели бомби, взривявали са се гранати и са загинали 18 000 млади войници. „Нашата идея беше да покажем, че Монте Пиана в Доломитите може да бъде място на приятелство и мир” – казва Алесандро д’ Емилия. Така той и приятелят му Армин Холцер организират срещата на ходещите по въже, на която се събират както професионалисти, така и начинаещи любители на контакта с пространството.

  • 21:20 – 22:07 ч. – „Да докоснеш небето от Хималаите” (България, 2021 г., Андрей Дочев, 47 мин.)

Филм по повод 40 години от първото изкачване от българин на осемхилядник в Хималаите. На 30 април 1981 г. Христо Проданов стъпва на връх Лхотце. Щурмовата група е от четирима алпинисти. От последния лагер тръгват трима, а на върха се качва един. Защо, какво и как се е случило в Хималаите през 81-а в личен разговор с живите Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски и Методи Савов – трима от четиримата щурмоваци.

Награда „Уника” за най-добър български филм на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.

  • 22:07-22:20 ч. – „Решения с Надин Валнер(Австрия, 2019 г. Йоханес Меер, 12 мин.)

Всяко решение, осъзнато или не, води неизбежно към следващото решение”. Шампионката по свободно спускане Надин Валнер е известна като смела и невероятна скиорка. Отскоро тя има и страст към катеренето. Понастоящем Надин работи по проект, които е успешен само за елита на алпинистите – да изкачи платото Бюрсер, което като повърхност може да бъде сравнено с тапер от стружки. Бийт Камерландер направи първото изкачване по този маршрут, използвайки само преносима екипировка, и така го постави в светлината на прожекторите за много известни чуждестранни алпинисти. Освен невероятни умения за този проект са нужни и стоманени нерви. Трудно е да се поставя екипировка на такава гладка стена. Надин се отваря за взаимното съществуване на катеренето и ските в живота си. Казва, че напоследък все по-често трябва да избира между двете. „Те са два напълно различни спорта, но имат и много общо. Това ми стана ясно на платото Бюрсер. Сега съм катерач, но винаги ще си остана скиор по душа.”

Филмът беше представен от Надине Валнер на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.

14-и май 2022 г, събота

  • 20:30-20:35 ч. – „Под заклинание(Нова Зеландия, 2020 г., Ричард Сайди, 5 мин.)

BASE скоковете с костюм често се представят като прилив на адреналин за търсачите на силни усещания. Филмът ни отвежда дълбоко в по-съзерцателните аспекти на скачането, докато Дейвид Уолдън и приятелите му предприемат приключения в планините около дома му в Нова Зеландия. Прекрасни гледки и хипнотична кинематография ни изстрелват от ежедневието ни право в света на въздуха, земята и полета.

  • 20:35-20:15 ч. – „Океан до небето” (Австралия, 2019 г., Майкъл Дилън, 106 мин.)

Наскоро след трагичната смърт на съпругата и на най-малката си дъщеря, дълбоко съкрушен, сър Едмънд Хилъри предприема експедиция за изцеление – епично приключение с лодка и пеша покрай река Ганг до нейния извор в Хималаите. Пътешествието го връща обратно към живота, но планинската болест заплашва оцеляването му. Синът и приятелите му отчаяно се опитват да го спасят.

Филмът е отличен с Голямата награда на Международния кинофестивал на планинарското кино Банско филм фест 2021.

  • 22:15-22:32 ч. – „Антарктика – на една ръка разстояние(България, 2020 г. Живко Константинов, 17 мин.)

„Телепортираме” се на място, което е толкова непознато, колкото и космосът. Преминаваме в друго измерение, където единствен господар е Майката Природа. На хиляди километри от комфортните концертни зали, на най-студеното място на планетата, ще се срещнете с музикантите Теодосий Спасов и Хари Цвятков. Те ще изнесат концерт пред колония от пингвини, морски слонове, ушати тюлени и птици. Харесват ли антарктическите животни българската музика, какви са шансовете им за оцеляване във времена на климатичните промени и готово ли е човечеството на компромиси, за да запази естествения баланс на планетата? Тези 17 мин. ще ви пренесат на една ръка разстояние от Антартика!

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.