До 15-и март училищата от Северозапада кандидатстват да осъвременят преподаването и да подобрят управлението си

До 15-и март училищата от Северозапада кандидатстват да осъвременят преподаването и да подобрят управлението си

Още седмица училищата от Враца, Монтана и Видин кандидатстват за иновативна програма, с която целенасочено да работят за осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението си с фокус върху успеха на всички ученици. До момента пет училища от трите области са кандидатствали за четвъртия випуск на програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“. Програмата за професионално развитие на училищни екипи е двугодишна и единствена по рода си в България. Тя подкрепя училищата едновременно да подобряват управленските и преподавателските си практики, така че да допринасят за успеха на всички ученици в училището.

Кандидатстването за четвъртия випуск продължава още седмица – до 15-и март (сряда).

Всички общински и държавни училища от трите области могат да кандидатстват, като попълнят онлайн формуляр със своята мотивация за участие на сайта.

Тази година интересът към програмата е значително по-висок от предходните кампании, затова е препоръчително училищата да не чакат последния момент за подаване на своята кандидатура. След крайния срок предстои структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата за избор на финалните участници.

За четвъртия випуск на „Училища за пример“ ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна. В рамките на програмата те ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят и задълбочат разбирането си през разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и през практиката, като прилага наученото и го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти.

Обратната връзка от училищата до момента показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Учителите и директорите споделят още, че програмата подобрява ученето и резултатите на учениците, както и квалификацията на училищните екипи.

„Училища за пример“ в Северозапада

Шест училища от трите области в Северозапада участват в програма „Училища за пример“ до момента. Първа година в програмата са ОУ „Христо Ботев“ – село Търнава и СУ „Христо Ботев“ – Козлодуй от област Враца и Първо ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Берковица и Професионалната гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ – село Владимирово от област Монтана, а втора година в програмата продължава ОУ „Иван Вазов“ – Видин. През юли 2022 г. програмата завърши и Основно училище „Св. Климент Охридски“ от Бяла Слатина, област Враца.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук