До две години обновяват сградата на читалището в Монтана

До две години обновяват сградата на читалището в Монтана
Снимка: БНР

Основният ремонт на сградата на най-старата културна институция в Монтана – читалище „Разум” започва и по-дано днес бяха представени параметрите на проекта.

Ще бъдат обновени всички вътрешни пространства, подменени комуникационни и отоплителни мрежи. Ще бъде реконструирана концертната зала. Тя ще е с ново обзавеждане, оборудване и озвучителна система. Стойността на инвестицията е 2 160 000 лв. Проектът се реализира по оперативна програма „Региони в растеж” в изпълнение на интегрирания план за развитие на Монтана.

Сградата на читалището в Монтана е построена от 1934 до 1937 г., като средствата за целта са събрани от дарения. До 70-те години на ХХ в., читалище „Разум” е единственият културен институт в града и на сцената му се прожектира първият филм.

Десетилетия наред в нея се организират концерти, поставят  театрални, оперетни и балетни постановки. През 1981 г. е затворена за ремонт и така близо 40 години в нея са заключени спомените на хиляди граждани на Монтана. Акустиката в залата е забележителна и се надяват отново да и се възхищават.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини