Доброто никога не идва само

Доброто никога не идва само

В първият ми коментар за 2021 г. ще разгледам една тема, която ме вълнува от вече близо две години, а именно – как да има повече добри хора, които търсят желаната промяна в дадена сфера? Занимавам се (или поне се опитвам) с популяризиране на добри дела и социални инициативи от 2013 г. чрез участие, а впоследствие и чрез организирането на младежки проекти и събития. От 2015 г. насам неуморно скачах от инициатива на инициатива и си зададох въпроса как можем да се справим с толкова много проблеми. Отговорът е прост – няма достатъчно хора, които да допринасят за промяната. Просто липсват достатъчно ентусиасти на фона на многото и често огромни проблеми и в тази статия ще се опитам да дам своята рецепта за справяне с това. Защото доброто никога не идва само.

Къде се намираме?

За да може един човек да се справи с даден проблем, първо трябва да познава обстановката и мащабите му. Когато проблемът е, че няма достатъчно активни хора, които да допринасят за дадена кауза, то нека разгледаме рамката, в която работим. България е с доста ниски нива на доброволчество, нисък ръст на доверие в институциите и страна пълна с нещастни хора. Всичко това са статистически данни, които човек може да промени. На фона на всичко това обаче има прекрасни хора, за които сме разказвали и тук в „Призни” – една от медиите, които правят промяната и често със своите усилия имат огромен принос за подобряване на живота на немалко хора. Просто трябва да спомена любимите за Северозапада „Враца софтуер общество” и фондация „Проект Северозапад” и ще разберете за какво говоря. Но да се върнем на темата – как да вдъхновим повече хора да са създатели на тези инициативи?

Отключващият фактор

Всеки един човек по света става такъв, какъвто е заради причина. Множество изследователи говорят за това как създаването на един насилник, убиец или друг силно неприятен човек е многопластов процес, който се натрупва и в даден момент има нещо, което играе ролята на отключващ фактор. За това един човек да прекрачи границата. В последните години много от филмите за злодеи като „Жокера” с Хоакин Финикс следват именно тази гледна точка и се замислих, че същото важи и за добрите хора. Те са били обикновени хора с нравствени качества и добродетели, които можем да срещнем в много българи. В един момент обаче явно се е случило нещо, което е обърнало представата им към това, че трябва да дават на обществото.

Как да създадем повече добри хора?

Важно е да кажа, че всичко написано до момента се базира на мои лични наблюдения. Не знам или поне не успях да открия проучване, което да разглежда нещата от поведенческа гледна точка. Заключенията, които ще видите по-долу се базират на лични проучвания и опит, но са давали добри резултати. Лично за себе си съм установил три начина, които могат да се приемат като отключващ фактор:

  1. Човек (или негов близък) е бил потърпевш от дадена несправедливост и решава да направи така, че никой друг да не минава през този ад;
  2. Човек участва, за да подкрепя свои близки и приятели в доброволчески инициативи докато самият той не става достатъчно активен, за да ги развива;
  3. Човек чете за хора, които правят положителна промяна, вижда такива край себе си и вярва, че самият той може да направи промяна и че нещата зависят от него.

Понякога обаче са нужни години, за да буде възпитана дадена личнот в това да бъде човек, който вярва, че може да направи промяна и е социално ангажиран. Започва се с малки стъпки като включване в доброволчески инициативи, четене на повече позитивни новини и добри примери, ограждане в среда с хора, които вярват и правят промяната. Тези неща са перфектната обстановка за това един човек да се развие до личност, която има желание да промени средата.

След като това желание вече е налице, трябва да сме сигурни, че човекът няма да вложи тази енергия в напразни усилия, които да убият мотивацията му. Малките победи, наставничеството и правилното разпределение на усилията са жизненоважни за това хората да добият не само постоянна вяра в промяната, но и знания и умения за това как да я реализират. Защото това е един сигурен начин да имаме едно по-добро бъдеще.

Защо си струва да споделяме добрите новини?

Ако пуснете телевизора когато сядате да вечеряте ще видите позната картинка – един или двама водещи, които коментират политика, война, корупция, черна хроника и така до безкрай. От години чуваме как добрата новина не е новина. Лошите новини се пренесоха в социалните мрежи, които пък станаха прекрасен инкубатор и за друго явление – фалшивите новини. Прекомерното заливане  с негативна информация е пагубно за психиката на много хора и създава усещане за безпътица и си мислим, че всичко е черно, а то не е така. Именно заради това е важно да даваме своя принос като споделяме добри новини и говорим за добри примери. Разбира се, когато можем трябва сами да правим добрини, защото така ще мотивираме с личен пример още хора да правят това.

Редно е да кажем, че традиционните медии сякаш усетиха критиките от страна на своите зрители и добрите новини започнаха да намират своя път към малкия екран. Докато нямаме влияние върху решенията за това коя новина да се появи в централната емисия, то на наше разположение за промяна на статуквото е друг инструмент – социалните мрежи. Те могат да бъдат използвани и за добро, и за лошо, както всяко едно друго нещо.

Споделянето

Жизненоважно е като споделяме добри новини да спазваме принципите на информационната хигиена. Не трябва да спираме да говорим истината за това, че в България се случват и хубави неща, но не трябва да слагаме розовите очила постоянно и да отричаме и лошите. Имаме достатъчно поводи за гордост, за да разчитаме на измислени такива.

Винаги съм вярвал, че ние сме отговорни за средата, в която живеем и можем да се опитваме да я променим малко по-малко. Ако само говорим и даваме акъл, но не дадем личен пример, то нещата просто няма да се случат. Именно заради това от Коледа насам всеки ден качвам по едно видео в профилите си в социалните мрежи, в което споделям не особено популярна добра новина. Такава, която няма да намери място дори в сайтовете за добри новини – малките ежедневни добрини, които да върнат вярата ни в хората.

Тук е мястото да ви приканя да го правите и вие – споделяйте добрите дела. Имаме нужда да чуваме за ежедневните добрини и да вярваме в доброто, за да може самите ние да го правим.

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук