„Дунав Ултра” стартира след месец във Видин с рекорден брой колоездачи

„Дунав Ултра” стартира след месец във Видин с рекорден брой колоездачи

„Дунав Ултра” обединява рекорден брой общини и колоездачи в каузата да популяризират населените места в близост до северната граница на България.

Българският маршрут „Дунав Ултра” затвърждава позицията си на най-популярен туристически веломаршрут на Балканите. С впечатляващата си обща дължина от 740 к той следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав, през Добруджа, до Черно море.

В преобладаващата си част маршрутът следва ненатоварен откъм трафик път, което е предпоставка за преминаването му с велосипед, т.е. подходящ е както за начинаещи колоездачи, така и за по-екстремни такива, желаещи да тестват физическата и психическата си подготовка.

Всички преминали целия маршрут се сдобиват със Сертификат, а от тази година сертификати се издават за преминали по маршрута с мотоциклет, автомобил и кемпер.

С цел популяризиране на идеята и маршрута на 27-и и 28-и август във Видин, за 9-а поредна година ще се проведе промо събитието – „Дунав Ултра” – тази година под наслов „Реката, Добруджа и морето 2022”.

На 27-ми август пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална колоездачна зона с названието „Баба Вида Арена”.

Ден по-късно – на 28-и августот пл. „Бдинци” в центъра на Видин ще се даде началото на тазгодишното масово изминаване на маршрута с велосипед. Очаква се 150 колоездачи от България и Румъния, които ще стартират заедно, за да изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка – село Дуранкулак, община Шабла. 740-километровият преходът не е състезание и няма класиране – това е индивидуално предизвикателство за всеки, приел да участва в каузата за популяризиране на 110 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, в страната.

Най-екстремните участници ще минат 740-километровото разстоения за по-малко от 48 часа, а основните групи ще изминат маршрута с график между 5 и 10 календарни дни.

Всички най-интересни природни и културни забележителности, през които преминава маршрутът, както и цялата информация за самоорганизирано изминаването на маршрута, могат да бъдат открити в специално създаденото мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone).

Последните години масовото изминаване на маршрута се налага като основна атракция на местните жители в края на лятото и своеобразен подвижен фестивал. Информация за активностите във всяко населено място по време на прехода може да следите на официалната страница на събитието.

 

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини