Джага арт клуб „Мансартда” – където джагите срещат изкуството

Джага арт клуб „Мансартда” – където джагите срещат изкуството
Клубът разползага с два броя джаги. Снимка: Джага арт клуб Мансартда

Вече месец в Монтана има ново място за любителите на джагите и пространство с възможност за „арт” срещи – Джага арт клуб „Мансартда”.  Зад клуба – от идеята до нейното материализиране – стои Цецо Апостолов. По думите му клубът запълва една липсваща ниша. „Toва място е породено от липсата в Монтана на пространство, където човек може свободно да отрази и изрази себе си. Друго такова място няма”, споделя Цецо. 

По пътя на една мечта

Самият Цецо дълги години живее във Варна, но по стечения на обстоятелствата избира да се завърне в Монтана за това ново и според нас доста смело начинание. „Tам нямах тази възможност да отворя подобно място, а тук се случи да имам тази възможност”. И така точно преди месец, на 19-и октомври, в града отваря малкия и уютен клуб за феновете на джагите. Като всяко начало и това е трудно. “Засега интереса е повече виртуален, отколкото реален”, споделя Цецо. „Идеята е желязна и ще я пазя до последно. Може би съм се размечтал, но вярвам, че е в правилна посока”, категоричен е той. Цецо обаче вярва в начинанието си  и споделя, че би предоставил пространството на всеки, който е горд с нещо, твори, допринася за града или просто има какво да покаже и сподели.

Пространството е и за всеки, който е горд с нещо, твори, допринася за града и другите или има какво да покаже. Снимка: Джага арт клуб Мансартда

„Първо взех джагите и после направих клубчето и бара” разказва Цецо. Освен два броя джаги, в „Мансартдата” има редица други възможности за почивка и забавления – книги, пъзели, очакват се и стари и редки списания, излезли от печат и разпространение като „Про-рок”. Всичко по-различно е добре дошло. „Искам клуба да се превърне в място за комуникация и събития. Доста неща ми се ще да се случат за по-добро бъдеще на града”, обобщава той. Своята визия Цецо споделя накратко така:

„Искам да развия нещо алтернативно, динамично, приятно и свежо в Монтана”. 

„Мансартдата” е разположена на последен етаж, а мястото за разлика от повечето подобни клубове е тихо и комфортно. „Нарочно не продавам алкохол, защото това ще отдръпне много хора и може би ще привлече неправилните”, категоричен е той. Това решение се дължи отчасти на избора му на целевата група на заведението, а именно по-младите хора на Монтана. Цецо споделя с нас своята надежда, че именно младежите в града ще припознаят мястото като свое. Eдна от инициативите, с които се надява да привлече повече хора е джага турнир, като в клуба се предлага и безплатни уроци на записаните. От участниците се очаква само интерес и желание да научат нещо ново или да станат по-добри. 

„Мансартдата” е база, в която той се надява джагата да се развие. Всъщност надеждите му отиват и още по-надалеч. Той иска да създаде и джага отбор, с който да тренира и да ходи на състезания. Надява се покрай Коледа повече хора да видят и усетят мястото. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини