Етнографска изложба, посветена на жената, е подредена в читалището в Мездра

Етнографска изложба, посветена на жената, е подредена в читалището в Мездра

По повод празника на жената 8-и март в НЧ „Просвета 1925” – Мездра беше открита Етнографска изложба под надслоов „Жената красива през всички времена”. Тя е подредена по инициатива на Моника Петкова – секретар на градското читалище и на Милка Пухалска от Краеведското дружество към културно-просветното средище.

В експозицията са представени повече от 70 автентични дамски аксесоари, тоалети и бижута, които пресъздават модните тенденции и домашния бит от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Акцент в изложбата са множество елегантни дамски наметки, шалове и кърпи, изработени от различни материи.

Интерес представлява ръчно плетена наметка с ламе, предоставена от Мариана Серафимова, председател на НЧ „Просвета 1897” – село Долна Кремена. Любопитство будят също фино бродирана ленена покривка за маса и дамски рокли, извезани с шевици, съхранени от дългогодишния главен архитект на община Мездра Анета Гергова, какви женски дрехи, бродерии и тъкани, дарени от Пенка Караиванова от Мездра и Миленка Вутова от село Синьо бърдо, община Роман.

Оригиналните образци на дамската мода от епохата на социализма допълват изящни ръкоделия, бижута, вещи и др., които са подредени в няколко нематични къта. Сред останалите експонатиса модни списания и грамофонни плочи.

Изложбата може да бъуде разгледана всеки делничен ден във фоайето на втория етаж в сградата на мездренското читалище.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини