Европейска нощ на музеите: приключение във Видин

Европейска нощ на музеите: приключение във Видин

Чудите се какво прави снимка на Лувъра на нашите страници? Не, няма да местят най-големия френски национален музей в Северозападна България, макар че несметните богатства и история на нашия регион, за които музейните служители могат да ни разкажат, биха били достатъчни, за да се създаде втори Лувър.

Причината е, че този уикенд, на 18-и май, празнуваме Европейска нощ на музеите. Какво представлява тя? На този ден честваме Международния ден на музеите. Той е професионален празник на музейните работници и е инициатива на Международния музеен съвет (ICOM). Европейската нощ на музеите е инициатива на Френското министерство на културата и съществува от 2005 г. Тя се налага като най-значимата общоевропейска музейна изява и България е сред страните, които първи и най-активно откликват на идеята. В Европейската нощ на музеите се включват над 4000 музеи и галерии от 40 Европейски държави.

За поредна година РИМ Видин са се погрижили за приятното, разнообразно и образователно приключение на своите посетители.

Събитията ще започнат на 16-и май (четвъртък) в музей „Конака“ от 17:30 ч., където доцент  д-р Мартин Иванов от катедра „Социология“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще представи книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“. Събитието е с вход свободен, като на място ще можете да закупите книгата с автограф от самия автор. За тези от вас, които не успеят да присъстват на събитието, тя ще бъде достъпна за закупуване от музейните обекти.

Датата 17-и май (петък) продължава с фестивал „Видин- градът на трите крепости“ в Средновековна крепост „Баба Вида“. От 16 ч. е организирано представяне, презентация и дегустация на Римска кухня от семейство Спасови. В 17 ч. изненадите продължават с откриването на постоянната експозиция „Късносредновековно Българско облекло и въоръжение“.

На 18-и май от 13 ч. организаторите са ни подготвили представяне, презентация и дегустация на Средновековна кухня от семейство Спасови. Оставете място за представянето и дегустацията на Османска кухня от Петър Горанов в 14 ч. Празникът далеч не е приключил. В 17 ч. ще бъде открита изложба „Отбранителна система на Калето“.


Вечерта можете да се разходите до етнографския музей „Кръстата казарма“ , където от 19 до 20 ч. ще се проведе занимателна музейна игра „Древен съм, интересен съм, намери ме…“ – игра тип „Търси, намери и опознай“, която има за цел да обогати познанията на децата за богатата култура на региона.

Играта е предназначена за деца от 5 до 18 години и е индивидуална. Допуска се малките, които не могат все още да четат и пишат, да бъдат подпомогнати от възрастен придружител. Задачата на всеки участник ще е да открие следните търсени експонати и да ги заснеме, като за първите 20 справили се участници ще има изненади:

1. В изложба „Властелините на Дунав“ (фоайе 1 етаж): Най големият мъжки екземпляр на моруна.

2. В изложба „Дарено от Аделина и Красимира Свещарови“ (1 етаж): Диплома от Швейцария.

3. В изложба „Възраждане на архитектурното наследство в област Видин“ (1 етаж): Административната сграда на Регионален исторически музей – Видин.

4. В изложба „Традиционно народно облекло“ (2 етаж): Портмоненце с надпис „1912 г.“

5. В изложба „Бойният път на 3. пехотен Бдински и 15. пехотен Ломски полк в Първата световна война (1915 -1918 г.)“: Пагони от 3. пехотен Бдински полк.

Входът е свободен за всички обявени събития. Заплаща се с усмивки, добро настроение и любознателност. Не пропускайте да честитите празника на своите домакини при посещенията си.

На 18-и май (до 24:00 ч.) входът за всички музейни обекти също е свободен.

 

По материала работи: Елизабет Тончева

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук