Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе в село Челопек

Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе в село Челопек

На 30-и септември и 1-ви октомври (събота и неделя) предстои провеждането на 1-вото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек. Врачанското селце, сгушено в полите на Врачански балкан, съхранило спомена на доблестни българи, с поглед към бъднините, ще се превърне в сцена на българския дух и традиции, отношението към книгата и празник на добрите дела.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 30-и септември (събота) от 13:00 ч., с участието на деца и младежи, извършили добри дела.

Програмата ще продължи с работилница „От сърце“, в която Велина Димитрова, създател на “Bookspired”, ще пренесе присъстващите в дебрите на изкуството от храна с творения, вдъхновени от герои от детски книжки.

В 15:00 ч. детската писателка и илюстратор Мая Бочева – Уики пък ще представи пред децата книгата „Как да върнем пчеличките?“ Заедно с нея те ще играят на разнообразните игри, които са вплетени в приказната история, ще разберат как се засаждат медоносни растения, как се създава такава книга.

Междувременно гостите на фестивала ще имат възможността да разгледат временни изложби на антикварни книги, детски книги на редица езици, изложба живопис на скулптора Милен Каменов, да се включат в работилници по рециклиране на хартия и фигури от книги, да се пренесат във виртуална реалност (VR) и да участват в игри.

От 16:00 ч. следват изяви на читалища от общините Враца и Мездра, а от 17:00 и от 18:30 ч. публиката ще има възможността да се наслади на концерти на изтъкнатите фолклорните изпълнители Валентин Велчев и Юри Крумов, както и изпълнения на Младежки духов оркестър към Център за работа с деца – Враца.

Вечерта, от 19:30 ч., е концертът на пожъналия редица награди Представителен танцов състав „Мездра“.

В рамките на фестивала ще бъдат излъчени специални приветствия от представители на градове и села на книгата от различни точки по света.

Вторият фестивален ден 1-ви октомври (неделя) започва от 10:00 ч. със среща с доц. д-р Йорданка Манкова, която ще разкаже за народните лечители, за призванието им да служат в името на човешкото здраве и морално-етичният кодекс на лечителската им дейност.

От 11:00 ч. световноизвестният психотерапевт Мадлен Алгафари ще въведе присъстващите в дебрите на доброто и неговата роля в обществото.

В 13:00 ч. събитието ще продължи със среща разговор с Людмила Филипова, чието творчество се основава на дългогодишни научни изследвания, историческа фактология и изключителна харизма.

Фестивалът на книгата, добрините и традициите в село Челопек, ще завърши с представянето на автобиографичната книга „От любов“ на едно от най-емблематичните имена на българската естрада Веселин Маринов. Срещата с българския изпълнител започва в 15:00 ч.

Място на провеждане на фестивала е дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на НЧ „Огнище – 1930“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук