Фолклорен фестивал започва в навечерието на празника Свети дух в Монтана

Фолклорен фестивал започва в навечерието на празника Свети дух в Монтана

След прекъсване от две години Монтана отново ще е домакин на 15. Международния фолклорен фествал, посветен на празника на града – Свети дух. В него ще участват формации от шест държави. Артистичните гости от чужбина пристигат от Босна и Херцеговина, Полша, Северна Македония, Словакия и Чехия. Българското народно творчество ще бъде представено от пет танцови състава и две певчески групи от Монтана.

Тържествената церемония по откриването на 15. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2022 ще започне в 19:30 ч. на 12-и юни (неделя). Концертите във фестивалната програма ще събират публиката пред Паметника на септемврийци всяка вечер до 15-и юни. При дъждовно време те ще се провеждат в голямата зала на Драматичния театър.

По изключение тази година първият концерт от програмата на Международниия фолклорен фестивал ще бъде ден преди официалното му откриване. Представителен танцов ансамбъл „Младост” ще отпразнува 45-ата годишнина от основаването си на 11-и юни от 18:00 ч. в Драматичния театър.

Заедно с възпитаниците на хореографа Стоян Стоянов на сцената ще се иизявят от ансамбъла за песни и танци „Ходовяци” от Полша и детския фолклорен ансамбъл „Берцлаванек” от Чехия, като дългогодишно творческо партньорство свързва тези групи с ансамбъла на Младежкия дом.

На Свети дух – 13-и юни (понеделник) от 11:00 ч. гостуващите състави ще представят най-атрактивните танци от своя репертоар на концерта „Празник в Монтана”. Вечерната програма на фестивала в тържествения ден включва сборен концерт с участието на представителен танцов ансамбъл „Младост”, певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом – Монтана, представителен танцов ансамбъл „Пъстрина”, фолклорна формация „Огоста” към НЧ „Разум – 1883”, танцов ансамбъл „Северняци” към ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата”, фолклорна формация „Ситница” и ромската танцова група към НЧ „Звезда – 2007”.

На 14-и юни (вторник) на сцената ще се изявят танцов ансамбъл „Северняци”, детски фолкорен ансамбъл „Магурачик” от Словакия, танцов ансамбъл „Пъстрина”,  ансамбъл за народни танци и песни „Йонче Христовски” от Северна Македония.

На 15-и юни (сряда) фолклорна формация „Ситница” и ансамбъл „Поткозарйе”от Босна и Херцеговина ще представят интересна програма от балкански танци. В 20:30 ч. ще започне закриването на фестивала, като близо 500 танцьори от всички групи, които ще вземат участие в него, както и всички желаещиприсъстващи на събитието ще изиграят любимото на всички българки „Дунавско хоро” на Дико Илиев.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.