Фолклорният събор „Леденика” – едно същнско пиршество на старите традиции

Фолклорният събор „Леденика” – едно същнско пиршество на старите традиции

Юбилейното издание на национален фолклорен събор „Леденика” премина с изпълнения на самодейни състави от страната.

След официалното откриване на двудневното събитие програмата до обяд продължи с изпълнения на фолклорни състави и концерт на Радостина Паньова. Последва уникалният танц на нестинарят Николай Топчийски, който под звуците на тъпана и гайдата пресъздаде древен и мистериозен танц върху искрящите въглени. До магията на нестинарството се докоснаха и посетителите на фолклорния събор „Леденика” и имаха възможност да разберат дали носят силата на нестинарството в себе си.

Посетителите на събора можеха да закупят български стоки и продукти от родни производители. За най-малките гости на фестивала пък беше организиран детски кът с много изненади и забавления.

Кулминацията на събора беше на 26-и юни (събота), когато във Врачанския Балкан беше пресъздадена автентична Северняшка сватба.

Същевременно по време на надиграването на фолклорния събор „Леденика” се осъществи и едно предложение за брак. Двама от танцьорите на ПТС „Хемус” и ТС „Нанков” си казаха заветното „да” по време на събора.

В същия ден под мистичния звук на гайдата бе дадено началото на Северняшката сватба. Тази година Виктория и Петьо избраха се венчаят по стара българска традиция във Врачанския Балкан, като решението им да участват в пресъздаването на Северняшката сватба е провокирано от любовта им към българския фолклор и автентичните традиции.

Концертът на Валя Балканска, Петър Янев и гайдарски състав „Еподай” започна в 10:00 ч. За доброто настроение на гостите събора се погрижиха изпълнителят Димитър Аргиров, талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана” и певицата Цветелина.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини