Фотоизложба „Непознатият цар” и прожекция на филма „Фердинанд Български” в Монтана

Фотоизложба „Непознатият цар” и прожекция на филма „Фердинанд Български” в Монтана

Фотоизложба „Непознатият цар” ще бъде открита на 17-и  септември в регионална библиотека „Гео Милев”. Поводът е Деня на Независимостта и 160 години от рождението на цар Фердинанд I Български. Организатори на събитието са Община Монтана и Исторически музей – Чипровци, съвместно с Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна” – дворец Врана.

Фотоизложбата „Непознатият цар” съдържа портрети на цар Фердинанд I и семейство му, направени от Георг Волц – едно от най-значимите имена в българската фотография. Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX в. Той е поддържал приятелски връзки с изтъкнати общественици и интелектуалци като семейството на Петко Каравелов, Стефан Стамболов и Петко Р. Славейков.

Чест гост в ателието му бил и цар Фердинанд. Волц получава предложение да стане негов дворцов фотограф и след 1905 г. започва да следва неотлъчно царя при всичките му пътувания – на официални събития и по време на военни действия. Екипът на Исторически музей – Чипровци, е подготвил за присъстващите листовки, с подробна информация за живота и делото на владетеля, управлявал страната ни 31 години.

Регионална библиотека „Гео Милев” ще се включи в празничното събитие с изложба на библиотечни материали за Деня на независимостта и за цар Фердинанд, чието име Монтана е носил 34 години. Тази година празникът в града ще бъде отбелязан не с традиционния концерт на площада, а с по-камерни събития.

Също така всички жители и гости на Монтана ще могат да се насладят на прожекцията филма „Фердинанд Български” на режисьора Светослав Овчаров на 21-ви септември (вторник) от 15:00 ч.,в голямата зала на Общински младежки дом – Монтана. Лентата е отличена с наградата „Златна роза“ на кинофестивала във Варна.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини