Художникът Евгени Кучков подреди ретроспективна изложба живопис в Мездра

Художникът Евгени Кучков подреди ретроспективна изложба живопис в Мездра

Ретроспективна изложба живопис „40 години творчество” на художника Евгени Кучков беше официално открита в община Мездра. Той е една от емблематичните фигури в културния живот на Мездра и на общината през последните повече от четири десетилетия.

Експозицията включва живописни творби на Кучков от различни периоди на неговото творчество, изпълнени с маслени бои, темпера, гваш и пастел.

Творбите от серията портрети на известни художници – „Веласкес”, „Ел Греко” и „Ханс Холбайн”, са строги и мрачни, с тъмни фонове и сериозни изражения на портретуваните исторически личности. Като контрапункт на тези негови прочути колеги се явява младежкият „Автопортрет“ на Кучков, издържан в меките тонове на бежаво-кафявата гама, с единствен акцент – тъмната брада и коса на художника. Обобщен и почти декоративно разработен е образът на „Старият зограф”, който допълва галерията с портрети на художници.

Женските портрети са два – „Лора“ и „Анита“. Те са по-динамични, закачливи и изящни. Сякаш в тази портретна подборка Евгени Кучков ни показва художниците и техните музи. Защото знаем, че без музи няма вдъхновение, а без вдъхновение няма творчество. Сред портретите има и един на писателя Алеко Константинов, който впечатлява с прецизно предаване на физическите характеристики на първообраза и ясна прилика.

Експозицията допълват няколко пейзажа. Интересна е миниатюрата „Ритлите”, която е само 5/4,3 см. Впечатляващ е и пейзажът, пресъздал суровата дива красота на една планинска стръмнина. Картината, доминираща в изложбата, не просто със своите размери (99/150 см), а с размаха си, е отново пейзаж от околностите на село Лютиброд, на който е изобразен природният феномен „Ритлите“. С тези два пейзажа Кучков нагледно ни демонстрира, че еднакво добре се справя с много малките и много големи формати.

Експозицията завършва с две икони – на св. Йоан Кръстител и на Дева Мария. При тях забелязваме строго придържане към канона, но и умело боравене с ярки и силни цветове, убедителност на образите и достолепие.

Ретроспективната изложба живопис на Евгени Кучков може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на месец май във фоайето на втория етаж в сградата на община Мездра.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини