Игри с миналото: юрисконсултът Димитър Петров и неговите исторически книги игри

Игри с миналото: юрисконсултът Димитър Петров и неговите исторически книги игри

Димитър Петров е родом от Монтана, на 24 години и носи в себе си плодотворното взаимодействие между юридическата наука и страстта към историята. Той пренася своя ангажимент и обич към миналото във всяка своя дейност – от работата му като юрисконсулт в родния град, през активното участие в сдружение „Българска история“, до създаването на увлекателни исторически книги игри. Участието му в Съюза на младите писатели в България отразява неговата стремежна вяра в силата на съвместното творческо усилие и важността на изразяването на младите гласове в литературата. В следващите редове ще погледнем зад кулисите на неговия мултифасетен свят, за да научим за вдъхновението, мечтите му и непрекъснатата му жажда за знание, които го водят през пътя на историята, правото и литературата.

Димитър Петров споделя, че още от ранна възраст любимото му хоби е историята. Убеден е, че само и единствено задълбоченото познаване на родното ни минало може да ни осигури по-добро бъдеще. Завършва Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“ – Монтана, а след това и право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. След висшето си образование решава да се върне в родния си град и в момента работи като юрисконсулт.

За това как избира професионалното поприще Димитър разказва: „Баба ми постави основите на юридическата традиция в нашето семейство. За мен не беше задължение да запиша право – аз почувствах тази потребност, тъй като ми беше интересно и защото гледах родителите ми и тяхната работа“. Така решава да остане в Монтана и да работи в семейната кантора, но това съвсем не е единственото нещо, с което се занимава.

Димитър е автор на две исторически книги игри – с подкрепата на сдружение „Българска история“ през 2020 г. на бял свят се появява първата, която е озаглавена  „Тервел – роденият да побеждава“, а две години по-късно излиза от печат и втората му книга игра „Ивайло – добрият цар“. Преди да се стигне до издаването на книгите Димитър се свързва с тях, тъй като много харесва тяхната рубрика за тестове, защото той самия прави такива за лична употреба: „В началото на 2019 г. реших, че може би ще е по-полезно да вляза в контакт с тях и да правя тестове за тяхната рубрика. Бързо откликнаха на това мое предложение и така започна нашето сътрудничество, което прерасна в годините с различни статии, материали и се стигна до написването на двете ми исторически книги игри.“

книга "Тервел - роденият да побеждава"

Жанрът книга игра го пленява още докато е ученик, защото в нея той намира перфектна алтернатива на компютърната такава. Според него тя не само забавлява читателя, но и му помага да придобие нови знания. „Оказа се, че поредица с исторически книги игри в България няма и доколкото ми стигат проучванията и в световен мащаб“, допълва още той.

Младият автор планира и трета книга, която да е продължение на втората: „Макар цар Ивайло да управлява по-малко от две години той е личност, която може да запълни 1000 страници, тъй като е нестандартен и интересен за българската история. Той е под някаква форма новатор, защото неговото въстание е първото успешно в средновековната ни история, което успява да постигне своя край“, поясни той.

книга "Ивайло добрият цар"

Наскоро Димитър и негови съмишленици създават Съюз на младите писатели в България. Така целят да обединят усилията на всички млади писатели и по този начин да се извиси нивото на литературата на младите хора: „Прави ми впечатление, че в последно време има много пишещи хора и ако успеем да се обединим съм убеден, че по този начин ще дадем тласък и на други хора да изявят таланта си“, сигурен е Димитър.

„Ако всички се откажем от правото поради изяви на недоблестни колеги няма да се подобрят нещата. Винаги ще има хора, които ще опетняват дадена професия и ще свалят нейното реноме. Смятам, че Северозападна България и по-конкретно Монтана има потенциал в лицето на доста завръщащи се млади хора и съм оптимист за бъдещето“, споделя с усмивка Димитър.

Относно автора

Антонина Лозанова

Тя е родом от град Видин, следва медии и журналистика в УНСС. През 2021 г. става един от 100-те най-талантливи студенти по журналистика в света. В свободното си време снима, монтира видеа и управлява дрон. Обича родния си град и иска да разказва за добрите примери в него. Като малка е искала да стане режисьор, като по-голяма - журналист, а вече просто иска да е добър човек и да се занимава с всичко, което ѝ носи вдъхновение и удовлетворение. Вярва, че положителната промяна зависи от всеки един от нас.

Прочетете и другите материали на автора тук