„Иновациите срещат училището” идва и във Враца

„Иновациите срещат училището” идва и във Враца

ПТГ „Н. Й. Вапцаров” във Враца става едва второто училище в България, което се включва в инициативата „Иновациите срещат училището”. Учениците от професионалната гимназия имат възможност да научат повече за иновативната българска компания MYX AD. Срещата е част от личната инициатива на Кристиян Михайлов, съучредител на българската асоциация по роботика “PARA”, който си е поставил за лична цел да срещне 52 български училища с 52 иновативни компании през 2021 г. И учебните заведения, и фирмите сами изявяват желание да се включат в инициативата, така че можем само да поздравим проаткивността на училищния екип и ръководството за проявения интерес.

Ето какво сподели специално за Prizni.bg Кристиян Михайлов преди събитието с учениците от Враца:

„Целта ми е да покажа на учениците, че са им необходими умения, които да добавят по-висока стойност от обичайното в икономиката. Искам да ги срещна с организации, които комбинират креативност и високи технологии, решавайки проблеми.

Вече 79 компании се записаха, а първата лекция беше проведена на 18-и януари между Kelvin Health/Imagga и СУ „Христо Ясенов” град Етрополе. Следващата лекция е между ПТГ „Н. Й. Вапцаров” във Враца и MYX AD.

Осъзнавам нуждата на учениците и компаниите да се срещат. Виждам подкрепа от учители, заместник директори и дори заместник-кметове.

Оптимално ще е всяко училище да се види с поне три компании тази година. Лекциите ще бъдат онлайн и на място (50% от участниците искат офлайн среща).

Личната ми мотивация – нуждата от бърза и качествена промяна в образователната ни система. Очаквам, че с тази инициатива все повече деца ще проявят интерес към технологичните компании у нас. Искам да видя как децата задават въпроси за роботи, 3D принтиране, как се прави IoT (интернет на нещата) продукт, каква е връзката с математиката и изчисляването на ъгъл при робот. Супер радостен ще съм, ако уредя на поне едно дете стаж. Буквално в обратната си връзка учителите търсят стажове.

С организирането на груповите срещи между училища и компании целя следните няколко неща:

  • Подпомогна кариерно учениците в тяхното развитие
  • Промотирам иновативни български компании
  • Вдъхновя възможно най-много младежи да изберат техническа или близко до нея специалност на развитие.”

За да има по-голяма добавена стойност, Кристиян работи с кариерният консултант Елица Костова, която е направила специално видео за учениците, с който да ги вдъхнови в търсенето на подходящата за тях професия. Ние желаем успех на Кристиян в личната му инициатива и се надяваме повече училища от Северозапада да се включат в нея.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини