Иван Цолов от “Retro Parade – Vintage Vehicles Vidin”: Видинчаните са с богата автомобилна култура

Иван Цолов от “Retro Parade – Vintage Vehicles Vidin”: Видинчаните са с богата автомобилна култура
Снимка: личен архив

Иван Цолов е супер звезда. Поне във Видин. И не преувеличавам. Тук всички го познават. Той е човекът-ретро автомобил. Толкова е отдаден на страстта си по класическите коли, че преди няколко години стартира ежегодната поредица Retro Parade – Vintage Vehicles Vidin. Енергията му е заразителна, а добронамереният му нрав отваря много врати.

Всяка година от 2017 г. насам, на 1-ви август във Видин се случва едно автосъбитие, което преобразява града. Местните и гостите на града имат възможност да видят такива превозни средства, каквито познават само от телевизора. И главният виновник е Иван Цолов, нашият герой днес.

Говорим си за четвъртия парад, който предстои на първи август, след броени дни. Какво е да подготвяш събитие осем месеца преди началото и внезапно да попаднеш в… пандемия? Защо не се отказва да осъществи парада въпреки трудностите и изпитва ли страх от критиката на тълпата? Вижте какво ни споделя Иван.

Кога започна да се интересуваш от ретро автомобили и имаше ли конкретна случка, която провокира любопитството ти към тях?

Oще като тийнейджър започнах да се интересувам от класически ретро автомобили. В началото бях много запален по американските Muscle cars от 60-те и 70-те години. Първата кола, на която се научих да шофирам е английски Форд  “Zodiac” от 1956 г. На абитуриентския си бал пък бях с Шевролет „Malibu“  от 1981 г.  Близо 20 години съм фен на старите автомобили.

Иван Цолов, личен архив
Иван Цолов, личен архив

Как се роди идеята за ретро парад? Кога осъществи първия?

Идеята се зароди около 2016 г., а на следващата година вече беше факт първият ретро парад. Тук не мога да не спомена безусловната подкрепа на тогавашния кмет на град Видин – Огнян Ценков, който прегърна идеята и без него едва ли щеше да е факт парадът.

Трудно ли е във Видин да се организира подобно мероприятие?

Доста трудно! Основният проблем във Видин е, че хората не вярват в нищо. Апатични са. Изисква се огромна енергия от моя страна, за да организирам гости от страната и чужбина, които идвайки тук да убедят хора чрез колите си, че всъщност това е едно интересно мероприятие и подобни различни инициативи трябва да се подкрепят още в зародиш. И това е по-скоро валидно за партньорите и спонсорите, защото посетителите приемат добре парада.

Беше ли те страх как ще реагират хората, дали ще проявят интерес?

Не, аз нямам страх от нищо! (смее се). Аз бях убеден че ще се приеме позитивно. Все пак видинчаните са с богата автомобилна култура. Тук се провеждаше рали „Вида“, което беше може би второто по мащаб след това на Златни пясъци. Просто на Видин му липсваше такъв празник на класическите автомобили.

Разкажи ни повече за участниците? Имаш ли си любимци?

Имам симпатични участници, хаха. Сърбите определено се отличават. Особено лъчезарни са, с огромни усмивки, просто внасят страхотно настроение на парада. Като ги видя,  грейвам и аз. Миналата година се отличиха Джанкарло от Италия и съпругата му Василка, които са в ранни те си 70, но дойдоха до Видин с Форд Мустанг кабриолет.

Какво е бъдещето на винтидж автомобилите и изобщо има ли такова?

Те имат повече бъдеще от всеки друг автомобил, защото са станали непреходни. Надживели са времето си. Те са душевна храна за много хора. Колекционерите на такива коли се увеличават ежегодно наред със стойността на самите машини.

Иван Цолов, личен архив
Иван Цолов, личен архив

Какво ни очаква на Ретро парад – Vintage Vehicles Vidin 2020?

Очакват ни много готини хора от цялата страна, Сърбия и Румъния. Имаме нова, по-добра локация и организация. Въпреки, че пандемията от Covid-19 промени доста от първоначалния ни план, последните седмици се развират оптимистично. Срещаме пълна подкрепа от страна на Община Видин, които ни разрешиха да разположим автомобилите около Баба Вида, а това ще направи гледката запомняща се. Подготвили сме бургер бар специално за събитието. Все пак вече неведнъж споменахме, че тази година заедно със съорганизаторите ми сме вдъхновени от американската култура от средата на миналия век. Хората ще могат да се снимат с нашите pin up girls, да чуят тематична музика (swing, classic pop, rock & roll, electro swing). Всяка година даваме награди както на гостите, така и на посетителите. След официалната програма сме предвидили винена дегустация на отличените участници. Нищо чудно на първи август пък да се получи най-забавният парад досега. Заповядайте!

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от родния си край се завръща и от 2020 г. му се посвещава изцяло. Част е от „Sтетика“ - платформа за събития, благодарение на която се среща с изумителни същества. Вярва, че Видин е паралелна реалност и кани всеки да я опознае. Търси местни впечатляващи истории или просто преразказва ежедневието, защото е вълнуващо, колоритно и специфично.

Прочетете и другите материали на автора тук