Излезе от печат книгата „Село Ружинци, Белоградчишко”

Излезе от печат книгата „Село Ружинци, Белоградчишко”

Книгата „Село Ружинци, Белоградчишко” е краеведско изследване, включващо публикации от различни автори, които се отнасят до диалекта, топонимията, песенния фолклор и историята на село Ружинци. За нея съобщи кметът на община Ружинци Александър Александров, който подпомогна отпечатването и издаването на 50 броя книги с лични средства.

Съставител и редактор на сборника е Рашка Йосифова. Ценна информация при написването на книгата предоставиха много граждани на Руженци. Включени са и последните изследвания от късната бронзова епоха от Владислав Вълчев (НАИМ – БАН), направени при спасително археологическото проучванена участъка на новата магистрала Видин – Руженци – Монтана.

Важно място заемат в изследването и имената на видни руженчани, оставили диря в историята на селото като композитора Димитър Илиев, проф. д-р Димитър Цветков, д-р Миглена Николчина-Маринова и други. Приложени са и автентични песни от селото. Безплатни екземпляри от книгата получиха авторите, университетските библиотеки в София, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Благоевград, регионалната библиотека „Михалки Георгиев” – Видин и всички библиотеки към читалищата в общината.

Книгата е написана в памет на Таска Йосифова – дългогодишнаучителка по български език и литература в село Ружинци, а нейната дипломна работа за говора на селото заема голяма част от книгата.

Всички желаещи могат да си закупят книгата от информационния център на Ружинци (на първия етаж). Събраните средства ще бъдат събирани за преиздаване на книгата и аддени за благотворителни каузи в общината.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.