Изложба с живопис във Враца по случай 100 години от рождението на Борис Ненов

Изложба с живопис във Враца по случай 100 години от рождението на Борис Ненов

Можем да зарадваме любителите на изкуството във Враца с новината, че в Голямата зала на ХГ „Иван Фунев” Враца е подредена изложба живопис на големия български художник Борис Ненов по повод 100 години от неговото рождение, предаде dnews.bg.

Ненов е родом от село Старопатица, където е роден през 1921 г. Учил е живопис при големия българсkи художник проф. Дечко Узунов. Има самостоятелни изложби в няколко страни по света, а негови творби са част от представителни експозиции на страната ни зад граница в градове като Виена, Москва, Атина и други.

Борис Ненов е бил отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий”, втора и трета степен и звание “Заслужил художник”. Умира през 2000 г. в София.

Ето какво споделят за него пред dnews:

„Борис Ненов не е бил бохем, а изключително сдържан и отговорен до педантичност. В продължение на 40 години работи към Министерството на културата. Не пропуска и ден без да рисува в ателието си, но не налага на синовете си своята отдаденост към живописта, нито пък предопределя избора им. Страхил Ненов и Цеко Ненов са художници по свой избор, а не по негово настояване. Страхил работи известно време с баща си в ателието и е щастлив, че е успял да бъдат заедно. Естетическата предопределеност неизбежно ги свързва генетично.”

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.