Как премина Йордановден в различните градове в Северозапада?

Как премина Йордановден в различните градове в Северозапада?

На Йордановден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или в друг воден басейн, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Смята се, че този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. В следващите редове ви представяме как премина празника в различни градове в Северозапада.

Враца

На големия християнски празник – Йордановден, Богоявленският кръст бе „спасен“ от 22-годишния Ерик Тронков от Враца. В тазгодишното отбелязване на празника във водите на река Лева се хвърлиха близо 40 души от Враца и населените места. Преди ритуала бяха осветени бойни знамена.

Монтана

Десетки млади мъже скочиха във водите на река Огоста , за са спасят Богоявленския кръст. Няколко хиляди любопитни дойдоха, за да видят мъжкото хоро, с което за първи път се отбелязва празника в Монтана. Адриан Илиев, 30-годишен, баща на две деца, собственик на собствен бизнес успя да стигне първи до кръста. Той получи благословия и парична премия от кмета, като останалите участници също бяха поощрени. Видеото ни от празника можете да видите тук.

Мездра

В Мездра също беше извършен Богоявленски ритуал. Кръста от водите на река Искър извади единственият участник – 41-годишният Кирил Георгиев.

Вършец

Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосветсе проведоха на 6-и януари при Банския вир в близост до Минералната чешма във града. Тази година 20 смелчаци скочиха във водите на река Ботуня, за да извадят ритуалния кръст. Щастието се усмихна на 27-годишния Александър Димитров от Велинград, който от няколко години вече живее във Вършец, като получи парична награда от 300 лв. За поредна година жителите и гостите на курортния град се насладиха на уникалното „мъжко хоро”. В атракцията участваха самодейна група „Йордановден” – Монтана. В тържеството със свои изпълнения се включи и ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ „Иван Вазов“.

Чипровци

Девет мъже скочиха в Чипровска Огоста, пръв до кръста стигна Иван Дамянов и получи 100 лв., а останалите участници в ритуала получих поощрителни суми. По традиция на Йордановден няколко фамилии от Чипровци дават курбан за здраве.

село Зверино

За 8-а поредна година навръх Богоявление (Кръщение Господне) в най-голямото село в община Мездра Зверино почетоха подобаващо големия християнски и народен празник. Тази година в ритуала за изваждането на кръста взеха участие повече от 30 мъже и младежи, родом от село Зверино, пременени в народни носии. Пръв до Разпятието стигна 38-годишният Николай Трънчев – Куман, футболист в местния ФК „Скала – 2015 – Оселна“.

село Георги Дамяново

Седем мъже влязоха в реката в село Георги Дамяново, за да извадят кръста, но в крайна сметка той бе спасен от Ангел Ангелов. Мъжът дари наградата, която получи, на младежки клуб в селото.

село Копиловци

Двама се хвърлиха за кръста в село Копиловци. Ивелин Емилов изпревари Богомил Богомилов и получи награда, а празникът завърши с хоро.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук