Какво хубаво се случи във Видин през 2023 г.?

Какво хубаво се случи във Видин през 2023 г.?
Снимка: Антонина Лозанова

През февруари Видин се радваше на много културни прояви. Част от тях бяха изложба за наборната военна служба, която беше подредена в музей „Кръстата казарма“, ретроспективната изложба на видинския художник Евстати Маринов, представянето на документална книга-албум „Видин – пристанище на история“ на видинския журналист Соня Мачорска и премиерното представление „Изгубен в гората“ на Държавния куклен театър във Видин. В края на месеца започнаха и аварийни дейности и временно укрепване на компрометирани места на някои от кулите на средновековната крепост „Баба Вида“, „Кръстата казарма“, музей „Конака“, както и на покрива на сградата, в която е управлението на Регионален исторически музей – Видин.

Март започна с подреждането на традиционната „жива“ мартеница на централния площад „Бдинци“ във Видин. Облечени в червени и бели тениски, десетки ученици „изписаха“ името на своя град. През този месец започна реновирането на сградата на училището по изкуства в града, а видинската библиотеката се сдоби с втори библиобус, с чиято помощ ще може да достига до читателите във Видинска област. Тогава започна и изпълнението на четвъртия етап на реконструкцията на централната пешеходна зона на град Видин.

През май във Видин бяха подредени различни изложби –„Големите епидемии в историята“, в която бяха представени трагични събития от историята на човечеството при сблъсъка му със смъртоносни болести като едрата шарка, чумата, холерата, тифа и „Стари балкански фотографии“ на държавните архиви на България и Република Северна Македония. Във видинското село Антимово стартира и 13-ото издание на кулинарно-фолклорния фестивал „Гергьовден“. Десетки представители на читалища от региона участваха в традиционния кулинарен фестивал, на който бяха представени местни ястия. На 20-и и 21-ви май се състоя и третото издание на “Vida Art Festival”.

На 14-и юни се навършиха 10 години от откриването на „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, вторият мост над голямата европейска река, свързващ България с Румъния. На 22-ри и 23-ти юни Видин беше домакин на научна конференция с международно участие – „Балканските воини 1912-1913 г. – между триумфа и трагедията“. В четири пленарни заседания изнесоха доклади военни, учени и специалисти от България, Черна гора, Република Северна Македония и Румъния. Състоя се и четвъртият младежки фестивал “Summer Vibes”, а пещера „Магура“ се сдоби с модерни холограмни инсталации и интерактивни дисплеи за туристите.

През юли в града бяха открити 37 нови социални жилища. Приказната инсталация за малки и големи „ВидаЛенд“ отвори врати в крайдунавския парк на Видин. Тя представи някои от най-популярните детски приказки „Рапунцел“, „Хензел и Гретел“, „Принцесата и граховото зърно“, „Храбрият оловен войник“, „Черно-бяла приказка“ и „Малка градинска приказка“. През юли се състоя и фестивалът на изкуствата „Дунавски вълни“.

През август посланикът на Израел в България Йорам Елрон посети реставрираната еврейска синагога във Видин. Той се запозна с новия облик на сградата, както и с представители на еврейската общност в града. Премиерата на „Мадам Бътерфлай“ постави началото на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. За осми път първият двор на Белоградчишката крепост се превърна в музикална сцена за любителите на оперното и балетно изкуство от близо и далеч. Над 120 превозни средства се включиха в традиционния парад на ретро автомобили във Видин Vintage Vehicles Vidin. Състояха се 9-ият благотворителен турнир по плажен волейбол в помощ на децата на загинали служители от структурата на МВР и Мотокрос Рупци 2023.

През септември беше открита реновираната сграда на еврейската синагога в града, която вече функционира като културен център „Жул Паскин“. На 4-ти септември президентът Румен Радев присъстваше на церемонията, както и на провелите се по-рано тогава през деня спортни игри в рамките на „Президентски тест“. Стартът на 10-ото издание на велопохода „Дунав Ултра“ беше даден във Видин, състоя се и 6-ото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“ По време на модното ревю с опит за рекорд на Гинес „Срещу течението“, организирано от дизайнерката Вяра Бориславова, над 100 манекенки с различни по цвят и стил рокли дефилираха по поречието на река Дунав в продължение на почти 2 км.

През октомври с разнообразни дейности беше отбелязан духовният празник на града на 26-и октомври, Димитровден – театрално представление за глухи и чуващи деца „Отвъд стената“ , поетичен пленер, 15-ото издание на общинското ученическо състезание „Аз познавам Видин“, празничен литературен салон, клоунада на открито. Наградени бяха и победителите в 19-ото издание на Димитровденското математическо състезание.

В първия ден от декември началото на коледно-новогодишните празници във Видин беше дадено с цветна заря и запалването на коледните светлини. В къщичките на площада търговци и местни производители предлагаха свои ръчно изработени продукти, сувенири, играчки. Врати отвори и Коледната артинсталация за деца и родители „Бяла приказка“. На 6-и декември музейни служители, музиканти, танцьори, артисти, читалищни дейци от Видин се включиха в националния протест „Народ без култура е народ без бъдеще“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук