Каузите, които може да подкрепите това лято

Каузите, които може да подкрепите това лято

Подкрепи ученици от бедни семейства с раници и учебни пособия

През 2020 г. Мая Методиева и нейните съмишленици доброволци събират, сортират и раздават 128 пълни раници на деца и младежи. Благодарение на кампанията и децата влизат и остават в час, което е и най-важната задача на подобна мисия. Днес тя е в пълна готовност да повтори успеха и и с твоя помощ да зарадва 500 ученици между I и VII клас от град Враца. Списъкът от неща които търсят са нови ученически раници – най-добре в неутрални цветове, тетрадки с тесни и широки редове, всякакъв формат, тетрадки с квадратчета, моливи, блокчета, програми, подвързии за учебници и други.

Повече информация за това как да участвате и да зарадвате над 500 деца да продължат образованието си може да намерите тук.

Стани другарче на дете

Тази година Свободен младежки център набира доброволци за работа с деца, за които родителите не полагат необходимите грижи и/или са отпадащи от училище до 16 години. В много случаи родителите са неграмотни или имат по-ниско образователно ниво от децата си. Повече от 50 деца в задължителна за обучение възраст (под 16 години) отпадат ежегодно от видинските училища. Почти всички те са роми. Същевременно много са малко онези, които продължават образованието си след основното или придобиват някаква квалификация. И в двата случая това са бъдещи безработни, които вероятно цял живот ще живеят от социални помощи. Днес, наближавайки 15-и септември, всеки един от нас може да промени мирогледа на едно от тези деца и да му се даде подкрепа. Единственото условие е да сте над 15 годишни и да имате желание да помогнете. Ако желаете да се включите в инициативата, може да се свържете със Свободен младежки жентър чрез формата за доброволци.

Правата ми в пандемия

Последната инициатива която сме избрали е онлайн, за да може всеки да участва. Вече повече от година сме свидетели на нарушението на редица основни права, сред които правото на свобода и лична сигурност, личен живот, свобода на движение, здравни прави, трудови права, правото на достъп до информация и други. За да се отговори на явната нужда от инструмент, който да дава яснота на гражданите за техните права по време на извънредни ситуации, Българският хелзинкски комитет (БХК) организира създаването на наръчника „Правата ми в пандемия”. С този пътеводител ще можем да защитаваме правата си както в настоящата ситуация, така и в евентуални бъдещи кризи.

В рамките на кампанията „Правата ми в пандемия“ БХК си поставя за цел да събере 5000 лв. за издаването на кратък наръчник за разясняване на правата на човека по време на здравна криза, който ще бъде подготвен от опитни експерти по темата и ще бъде разпространяван безплатно в онлайн формат.

Можете да дарите за създаване на наръчник „Правата ми в пандемия” на сайта на БХК  или тук.

Относно автора

Карина Василева

Прочетете и другите материали на автора тук